5 Ιουλ 2012

Αφιέρωμα στον Μπίλι Γουάιλντερ


Η κινηματογραφική ομάδα της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης διοργανώνει μίνι-αφιέρωμα στον Μπίλι Γουάιλντερ, με δύο από τις καλύτερες ταινίες του: Απόψε, το δραματικό "Χαμένο Σαββατοκύριακο" (The Lost Weekend, 1945, 101') και την Κυριακή 8/7, "Η Γκαρσονιέρα" (The Apartment, 1960, 125'). Έναρξη στις 21:30 κι όπως πάντα, με φρεσκοψημένο ποπ-κορν για όλους, στην ταράτσα της Εργατικής Λέσχης, Ελευθερίου Βενιζέλου 12 & Αιγαίου. 

Τις ταινίες θα προλογίσουν οι κριτικοί κινηματογράφου Νέστορας Πουλάκος (SevenArt) και Γιάγκος Αντίοχος (Αθηνόραμα), την Πέμπτη και την Κυριακή αντίστοιχα. 

"Χαμένο Σαββατοκύριακο": Η οθόνη τολμά να ανοίξει τις παράξενες κι άγριες σελίδες ενός σοκαριστικού μπεστ-σέλερ! Ο Ντον είναι ένας συγγραφέας που αγωνίζεται να σταματήσει το ποτό. Μοιράζεται ένα διαμέρισμα με τον αδελφό του, ο οποίος πρόκειται να πάει σε διακοπές το Σαββατοκύριακο. Ο Νικ ανησυχεί που θα τον αφήσει μόνο, αλλά ο Ντον τον διαβεβαιώνει ότι θα είναι εντάξει και θα χρησιμοποιήσει το χρόνο του μόνο για να γράψει... 4 Όσκαρ (μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας & σκηνοθεσίας), 3 Χρυσές Σφαίρες & Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών του 1946. 

 "Η Γκαρσονιέρα": Ο Τζακ Λέμον υποδύεται τον Κ.Κ. Μπάξτερ, έναν μοναχικό χαμηλόμισθο υπάλληλο μιας ασφαλιστικής εταιρίας στη Νέα Υόρκη. Προκειμένου να εξασφαλίσει την άνοδό του στην εταιρία προσφέρει εναλλάξ κάποια απογεύματα τη γκαρσονιέρα όπου διαμένει σε τέσσερις διαφορετικούς διευθυντές τμημάτων της εταιρίας για να στεγάσουν τις εξωσυζυγικές τους σχέσεις. 5 Όσκαρ κι άλλες 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ για την εξαιρετική κομεντί του Μπίλι Γουάιλντερ με τους Τζακ Λέμον και Σίρλεϊ Μακλέιν!