7 Ιουλ 2012

Κυνηγοί Κεφαλών: Όταν ο Ταραντίνο συναντά τους αδελφούς Κοέν


Του Νέστορα Πουλάκου 

Με αυτό τον χαρακτηρισμό, δηλαδή “όταν ο Ταραντίνο συναντά τους αδελφούς Κοέν”, υποδέχτηκε η δανέζικη Politiken του “Κυνηγούς Κεφαλών” του Τζο Νέσμπο, στην πρώτη κυκλοφορία του μυθιστορήματος το 2008. Ο Στιγκ Λάρσον της Νορβηγίας, ο 52χρονος πρώην δημοσιογράφος Τζο Νέσμπο κατάφερε με τη δημιουργία του ντετέκτιβ Χάρι Χόλε (το 1997) να γίνει δημοφιλής και να πολυβραβευθεί αλλά και να πολυμεταφραστεί σε περισσότερες από 40 χώρες. Οι “Κυνηγοί Κεφαλών” έκαναν αμέσως αίσθηση με την έκδοση τους το 2008. 

Η ιστορία μιλά για τον Ρόγκερ Μπράουν, έναν πετυχημένο κυνηγό επιχειρηματικών ταλέντων στη Νορβηγία, ο οποίος διάγει μια εξαίσια ζωή: ζει σε ένα χλιδάτο σπίτι, είναι παντρεμένος με πανέμορφη ιδιοκτήτρια γνωστής γκαλερί και σπαταλάει ασύστολα ένθεν κακείθεν. Φυσικά και τα πάντα ανατρέπονται όταν ο κύριος Μπράουν θα βρεθεί να χρωστάει σε όποιον μιλάει… νορβηγικά. Από κυνηγός κεφαλών γίνεται ληστής ακριβών έργων τέχνης ώστε και τα χρέη του να αποπληρώνει και την πανάκριβη ζωή του να συνεχίζει κανονικά. Όμως στην τελευταία του δουλειά δεν πηγαίνουν όλα όπως τα είχε σχεδιάσει. Και από κυνηγός πια γίνεται το θήραμα εκείνων που τον έχουν βάλει στο στόχαστρο τους. Ομολογουμένως, ο Νέσμπο δομεί μια εξαιρετικής υφής περιπέτεια, η οποία εκτυλίσσεται στη σύγχρονη μεγαλούπολη και παίζει με τα ανθρώπινα ένστικτα και κυρίως με τα αδηφάγα θέλω. Το χρήμα μπορεί να είναι ο κινητήριος μοχλός των πάντων, από την άλλη μεριά βέβαια φθείρει και καταστρέφει. 

Ο Ρόγκερ Μπράουν τα είχε όλα. Έστω και φαινομενικά. Απ’ ότι φάνηκε όμως όλη αυτή η ιλουστρασιόν ζωή του δεν ήταν παρά μια ψευδαίσθηση. Μια απάτη για την ακρίβεια, όπως και οι δουλειές του. Είτε εκείνη του κυνηγού κεφαλών, ή αλλιώς του ανιχνευτή ικανών στελεχών για την πλήρωση επαγγελματικών θέσεων, για την οποία προσπάθεια του λάμβανε μια διόλου ευκαταφρόνητη προμήθεια. Είτε εκείνη του ληστή έργων τέχνης, η οποία φυσικά και συντηρούσε όλη αυτή την επίσης διόλου ευκαταφρόνητη ζωή του. Ο Μπράουν ζούσε μες στο ίδιο του ψέμα, ίσως και εγκλωβισμένος παρά την πραγματική θέληση του ή παρασυρμένος από όλη αυτή τη “λάμψη”. Βέβαια μες στο ψέμα του ζούσαν και οι γύρω του που τον θαύμαζαν, όπως φυσικά και η γυναίκα του η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επωφελείτο από αυτή τη ζωή, φανερή ή κρυφή, του άντρα της. 

Ο Νέσμπο αρχικά σου περιγράφει το σκηνικό μιας βαθιά ανθρώπινης ιστορίας με ιδιαίτερες και σημαντικές κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις. Το χρήμα και η φθοροποιός δύναμη του έχουν σε αυτή κυριαρχικό ρόλο. Στη συνέχεια ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του Μπράουν με τρόπο εντυπωσιακό. Η περιπέτεια εντείνεται, το κατασκοπευτικό μυστήριο εναλλάσσεται με το προσωπικό δράμα. Και λύση (μπορεί να) είναι η εξιλέωση του ήρωα. 

Το μυθιστόρημα “Κυνηγοί Κεφαλών” κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Γωγώς Αρβανίτη. Μάλιστα, από τις 12 Ιουλίου θα παίζεται στις αίθουσες η κινηματογραφική μεταφορά του, σε σκηνοθεσία Μόρτεν Τίλντουμ, από τις Odeon/ Rosebud. Η πανελλήνια πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στο περυσινό Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας. 

Πάντως κι άλλα βιβλία του Νέσμπο αναμένονται στο σινεμά. Η ιστορία του “Jackpot” έχει γυριστεί σε δύο μέρη από τον Μάγκνους Μάρτενς (η πρώτη ταινία βγήκε πέρυσι και η δεύτερη αναμένεται φέτος), ενώ τα δικαιώματα του “Χιονάνθρωπου” έχει αγοράσει ο Μάρτιν Σκορσέζε. 

*Η βιβλιοπαρουσίαση δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό πόρταλ www.sevenart.gr (29-6-12).