3 Αυγ 2012

Συνέντευξη του Σιαμάκ Ετεμάντη


Στον Νέστορα Πουλάκο 

Mε το "Cavo d' Oro" (28'), την τρίτη μικρού μήκους ταινία του, ο Σιαμάκ Ετεμάντη, που γεννήθηκε στην Τεχεράνη και εργάζεται εδώ και χρόνια στην κινηματογραφική παραγωγή της Ελλάδας, θα εκπροσωπήσει (μαζί με την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη) την χώρα μας στο επικείμενο 65o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λοκάρνο (1-11 Αυγούστου). 

Η ιστορία της ταινίας μιλά για δύο άγνωστους ανθρώπους που συναντιούνται τυχαία σε μια ερημική παραλία, όπου η εσωτερική και διαπροσωπική τους αγριότητα έρχεται σε αντίστιξη με τη φυσική αγριότητα του τοπίου: ο άνδρας γεμάτος φόβο και μοναξιά, και η γυναίκα με τους δικούς της δαίμονες. Από τη μια, η ομορφιά του τοπίου και η ομορφιά των σωμάτων, από την άλλη η βιαιότητα του τοπίου και των ανθρώπινων πράξεων. Τραβηγμένα και τα δύο στα άκρα, οδηγούν τους χαρακτήρες σε μια αποκαλυπτική σύγκρουση. 

Ο Σιαμάκ Ετεμάντη μιλά στο SevenArt για το "Cavo d' Oro", το οποίο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Λοκάρνο, θα προβληθεί στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, στα Φεστιβάλ Δράμας και Νύχτες Πρεμιέρας, ευελπιστώντας να φτάσει σε όσους περισσότερους σινεφίλ μπορέσει ξεπερνώντας τους σκοπέλους της διανομής της μικρού μήκους ταινίας. 

To “Cavo d’ Oro” είναι μια κλασική ερωτική ιστορία του σινεμά, που παίζει με τα ανθρώπινα όρια και άκρα; 

Μάλλον δεν είναι μια κλασική ερωτική ιστορία, με την έννοια ότι η ταινία δεν εστιάζει τόσο στη διαπροσωπική σχέση των χαρακτήρων, αλλά στις ελπίδες και φοβίες του καθένα ξεχωριστά. Η ερωτική συνάντηση, αυτούσια και χωρίς ανάλυση, είναι ο καταλύτης που θα σπρώξει τους χαρακτήρες να βρούνε τα όρια τους. 

Κινηματογράφησες ένα βαθιά υπαρξιακό θέμα με σκοπό να εξερευνήσεις το “άγνωστο” ανθρώπινο ένστικτο; Ποιο είναι το σχόλιο που θες να συνθέσεις μέσω της ταινίας; 

Θα έλεγα ότι η ταινία είναι πιο πολύ απ’ όλα μια σπουδή πάνω στο θέμα του φόβου, και πώς ο φόβος μπορεί -ή δεν μπορεί- να ξεπεραστεί. Τα ανθρώπινα ένστικτα είναι πιο σύνθετα από όσο πιστεύουμε. Δεν νομίζω ότι η λειτουργία τους, πια, είναι μόνο να μας προστατεύσουν και να συνεχιστεί η ζωή. Υπάρχουνε και άλλα ένστικτα που μας σπρώχνουν προς την ανακάλυψη των ορίων μας, προς το επικίνδυνο άγνωστο. 

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σου για να κάνεις αυτή την ταινία; Τοποθέτησες την ιστορία σου σε μια απομακρυσμένη παραλία της Νοτίου Εύβοιας. Γιατί έκανες αυτή την επιλογή; Τι ήταν εκείνο που σε τράβηξε ώστε να διαλέξεις αυτό το άγριο φυσικό τοπίο; 

Αφορμή ήταν ο συνδυασμός μιας προσωπικής εμπειρίας και ένα ταξίδι που έκανα στην περιοχή Κάβο Ντόρο. Το τοπίο μου φάνηκε σαν μία τέλεια μεταφορά για ερωτικές σχέσεις: αγριάδα και ομορφιά, έλξη και σύγκρουση. Μου έκανε εντύπωση ότι η πιο άγρια περιοχή της χώρας με την πιο επικίνδυνη θάλασσα να λέγεται “Χρυσό Ακρωτήρι” (Cavo d' Oro). 

Έχει ήδη επιλεγεί η ταινία σου να προβληθεί στα Φεστιβάλ Λοκάρνο και Δράμας. Στοχεύεις στη διανομή της στην κινηματογραφική αίθουσα και την προβολή της στην τηλεόραση; Είναι εύκολο ή τουλάχιστον εφικτό να συμβούν αυτά τα δύο στο σημερινό τοπίο όπως έχει διαμορφωθεί; 

Θα προσθέσω ότι η ταινία επίσης θα παιχτεί και στο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας. Στην τηλεόραση, η ταινία θα παιχτεί στην ΕΡΤ μια και είναι ένας από τους συμπαραγωγούς της ταινίας. Θα είναι πολύ ευχάριστη εξέλιξη να βρεθεί διανομή στις αίθουσες και θα το προσπαθήσουμε. Για την προβολή στο εξωτερικό, είμαστε σε αναζήτηση και ελπίζουμε ότι η επιλογή από το Φεστιβάλ Λοκάρνο θα βοηθήσει. 

Μετά το “Cavo d’ Oro” πιστεύεις ότι οι συνθήκες μέσα σου είναι πιο ώριμες ώστε να ετοιμάσεις την πρώτη μεγάλου μήκους fiction ταινία σου; 

Αυτό μου λένε φίλοι και γνωστοί, και όσοι βλέπουνε τη ταινία. Ήδη έχω ένα σχέδιο που προχωράει, τώρα που το “Cavo d' Oro” βρήκε τον δρόμο του. 

Είναι εύκολο να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα; Υπάρχουν κίνητρα, και δεν εννοώ τα αμιγώς καλλιτεχνικά; 

Υπάρχουνε πολύ καλοί και έμπειροι επαγγελματίες στο σινεμά, σε όλα τα επίπεδα, από ηθοποιούς μέχρι τεχνικούς, και πολύ διάθεση για δουλειά. Αυτή η δυναμική είναι ευλογία για όσους θέλουνε να κάνουν σινεμά στην Ελλάδα. Από ‘κει και πέρα τα οικονομικά προβλήματα είναι γνωστά. Πάντως εμείς θα συνεχίζουμε να κάνουμε ταινίες βρέχει, χιονίσει. 

Εντέλει, είναι η μικρού μήκους ταινία χαρακτηριστικό δείγμα “γραφής” για τη μετέπειτα φιλμογραφία του σκηνοθέτη; 

Πιστεύω πως στις περισσότερες περιπτώσεις η απάντηση είναι ναι. 

Η πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει την Τετάρτη 8 Αυγούστου στην αίθουσα La Sala. Το Διαγωνιστικό Τμήμα περιλαμβάνει 28 ταινίες μικρού μήκους από 25 χώρες, και διανέμει τρία βραβεία: Pardino d’oro στην πρώτη ταινία, Pardino d’argento στην δεύτερη ταινία, και Locarno short film nominee for the European Film Awards, είναι η ταινία που επιλέγεται από το φεστιβάλ για συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου. 

 Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Κυριάκος Χατζηϊωάννου και η Έλενα Μεγγρέλη. Σενάριο - σκηνοθεσία Σιαμάκ Ετεμάντη, Διεύθυνση Φωτογραφίας Διονύσης Ευθυμιόπουλος, Μουσική Drog_A_Tek, Μοντάζ Πάνος Βουτσαράς, Σκηνικά-Κοστούμια Μαγιού Τρικαριώτη, ‘Ηχος Άρης Λουζιώτης, Παραγωγοί Σιαμάκ Ετεμάντη, Ελίνα Φέσσα. Συνεργάτες Παραγωγοί Γιώργος Τσούργιαννης, Σύλλας Τζουμέρκας Παραγωγή Guanaco, Σ. Ετεμάντη, ΕΡΤ και Horsefly με την υποστήριξη του Ε.Κ.Κ.. 

Σιαμάκ Ετεμάντη. Γεννήθηκε στην Τεχεράνη. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτης και ηθοποιός σε κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές. 

2012 - Cavo d’ Oro 
2007 - Bitter Lemons (ντοκιμαντέρ, συνσκηνοθεσία με τον A. Hadjiselimovic) 
2003 - Παραμυθάς 
2000 - Vignette (σπουδαστική) 

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό πόρταλ www.sevenart.gr (31-7-12).