7 Σεπ 2012

Ιάσωνας Σταυράκης: "Το τσίρκο των στοχασμών"


Ιάσωνας Σταυράκης: «Το τσίρκο των στοχασμών» 

Με τη δεύτερη ποιητική συλλογή του Ιάσωνα Σταυράκη, «Το τσίρκο των στοχασμών», ανανέωσαν την εκδοτική τους δραστηριότητα οι νεοσύστατες Εκδόσεις Ακτίς. Τα 46 ποιήματα του βιβλίου εκφέρονται με την ορμητικότητα της ιδιαίτερης ποιητικής γλώσσας του Σταυράκη, εμφανής ήδη από την πρώτη ποιητική του συλλογή «Delirium Tremens», που δημοσιεύθηκε το 2010. Αιρετικός, σύγχρονος, νεωτερικός, ο Σταυράκης αξιοποιεί τους μύθους της παγκόσμιας λογοτεχνίας για να συνθέσει το ποιητικό του σχέδιο. Οι γλωσσικές του αναζητήσεις φανερώνουν το πλούσιο θεωρητικό υπόβαθρο του δημιουργού, που αξιοποιεί την παράδοση των Γάλλων συμβολιστών και υπερρεαλιστών, ή ακόμα και των ισπανόφωνων μετα-αναρχικών, για να αποκαλύψει την απόλυτα δική του προοπτική πάνω στον έρωτα, την απώλεια ή το πένθος των μικρών καθημερινών θανάτων. Παράλληλα, οι γλωσσικοί δρόμοι που ακολουθεί ο Σταυράκης καθιστούν τον αναγνώστη κοινωνό της υπαρξιακής αγωνίας του καλλιτέχνη στη δημιουργική πορεία του ανάμεσα στις λέξεις και την έμπνευση. 

Το εξώφυλλο του βιβλίου, καθώς και τους πίνακες που κοσμούν τις σελίδες της συλλογής φιλοτέχνησε ο Ανδρέας Μακαρίου. 

Ο Ιάσωνας Σταυράκης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1982 και μεγάλωσε στην Πάφο. Εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση διδάσκοντας ισπανικά. Συνεργάζεται με εφημερίδες, λογοτεχνικά περιοδικά και ιστοσελίδες, όπου κατά καιρούς δημοσιεύει ποιητικά και πεζά κείμενά του. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και της Εταιρίας Λογοτεχνών Πάφου. 

«Το τσίρκο των στοχασμών» μπορείτε να το παραγγείλετε από τις Εκδόσεις Ακτίς (Γρίβα Διγενή 117, Τ.Κ. 3101 – Λεμεσός) στα τηλέφωνα 00357 25587071 και 00357 99313889 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση ekdoseis.aktis@hotmail.com. Στην Κύπρο, το βιβλίο είναι επίσης διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία: Μετροπόλιταν (Λευκωσία), Μόρφωση (Λεμεσός), Academic and General (Λάρνακα) και Ιφιγένεια (Πάφος).