4 Οκτ 2012

Pass2Day | Το ροκ αρχίζει. Και δεν τελειώνει. Σου ροκανίζει το παντελόνι γιατί είσαι ροκ | #22

Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.com. Kάθε Πέμπτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Κυριακή στο Vakxikon Radio, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 


Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας 

Η λέξη rock μεταφράζεται στα ελληνικά ως "λικνίζω" και "ταλαντεύω". Αυτό το είδος μουσικής πηγάζει από τους ρυθμούς της country και των blues, σε συνδυασμό με μελωδίες της rythm. Ας μην ξεχνάμε όμως πως το ροκ δεν είναι μόνο μουσική. Ο κάθε άνθρωπος προσαρμόζει αυτή τη λέξη στα δικά του πιστεύω και την ερμηνεύει διαφορετικά. Για μερικούς είναι στάση ζωής, ένα ιδανικό. Για άλλους πάλι δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα απλό άκουσμα. Για μένα ροκ σημαίνει ταξίδι, συναίσθημα, ευχαρίστηση, όνειρο, δύναμη, ελευθερία... Για να είναι κάποιος ροκ δε χρειάζεται να αλλάξει το ντύσιμο, την εμφάνιση ή τον τρόπο διασκέδασής του. Ροκ είναι ο ειλικρινής άνθρωπος, ο ασυμβίβαστος, ο τολμηρός και ο σκληρός, ο ευθύς, αυτός που έχει το θάρρος να ερωτευτεί. Ροκ ήταν ο Σιδηρόπουλος και ο Morrison, ο Dylan και ο Barrett. 

...Γιατί επανάσταση δεν είναι να μιμηθείς και να πολεμάς με κινήσεις κάποιου άλλου,αλλά να χαράξεις, περνώντας από το φθαρτό, το επαναλαμβανόμενο, ν' ανοίξεις την προσωπική σου λεωφόρο, να βρεις τα δικά σου όπλα. Ν' αντέξεις τη ζωή. Να είσαι ένας αληθινός ροκ! Ακόμα κι αν σου αρέσει μόνο ο Μπετόβεν...Ή ο Τσιτσάνης... Ή το δημοτικό τραγούδι... Γιατί αν ροκ σημαίνει το αληθινό, το αυθεντικό, το αυθόρμητο, δηλαδή εκείνο που αποκρυπτογραφεί τη στιγμή και ενσταλάζεται μέσα της για να της αντιπαρατεθεί ύστερα... ε, τότε! 

Μ. Κοντολέων: "Ροκ Ρεφρέν" 


 Το ροκ αρχίζει.
Και δεν τελειώνει.
Σου ροκανίζει το παντελόνι
γιατί είσαι ροκ.
Το ροκ δουλεύει
κι η νύχτα τρίζει
σε ξενητεύει
και σε γυρίζει
γιατ' είσαι ροκ.
Το ροκ σε παίρνει
και σε σηκώνει
σε τριβελίζει
σ' αναστατώνει
around the clock!
Ροκ είναι ο βράχος
και κλοκ ο χρόνος
κι εγώ μοναχός
μα όχι μόνος
γιατ' είσαι!!!...
Ροκ είν' ο βράχος και
κλοκ ο χρόνος
κι εγώ μονάχος μα όχι μόνος
γιατί 'σαι ροκ!
γιατί το ροκ ότι και να 'σαι
άμα δεν το 'χεις
να το φοβάσαι
γιατ' είναι!!!...
- Ροκ είναι σμόκιν και ελβιέλο
είν' ο Αμπότ με τον Κοστέλο
αυτοί 'ναι ροκ!
Ρόκ είν' ο Έλβις
ο δυναμίτης
Βασιλειάδου
και Αυλωνίτης, αυτοί 'ναι ροκ.
- Ροκ είναι να 'χεις
είναι να πίνεις
- ...κι άμα δεν έχεις
τότε να δίνεις.
Αυτό είναι ροκ!
- Ροκ είναι
ο Τζάγκερ σε
μια κουρσάρα
- Κι η Βλαχοπούλου
στη σαραντάρα.
- Ο Μάρλον Μπράντο
με τη φανέλα
- Και η Μελίνα
ντυμένη Στέλλα
Αround the clock!
- Ροκ είναι να 'χεις
είναι να πίνεις
- Κι άμα δεν έχεις
τότε να δίνεις
Αυτό είναι ροκ
Γιατί το ροκ.
ότι και να 'σαι
άμα δεν το 'χεις
να το φοβάσαι γιατ' είναι...
Τι σου λέει ο Πρίσλεϊ
για μένα
κι όλο με κοιτάς
με μάτια δακρυσμένα
λες κι είσαι ροκ!


Σταμάτης Κραουνάκης 

Το ροκ είναι τρόπος ζωής; Είναι το μεγαλύτερο μουσικό κίνημα της νεολαίας; Είναι η μεγαλύτερη επανάσταση του 20ου αιώνα; Είναι και όλα αυτά και τίποτα απ' αυτά. Στον καθένα μας μέσα του είναι σίγουρος το ροκ σημαίνει και κάτι άλλο. Το έχουμε συνδέσει με παρέες, με κραιπάλες, με έρωτες χαμένους και μη. Το Ροκ είναι προκλητικό, βρώμικο, αντιδραστικό αλλά και ποιητικό, ρομαντικό, ευαίσθητο. Τι σημαίνει για σας ροκ; Τι σας τραβάει σ' αυτό; Γράψτε με δικά σας λόγια, ή με μια ιστορία, με στίχους ή ακόμα και με μια φωτογραφία τι είναι το ροκ για σας... 

Aκούστε το Rock του Σταμάτη Κραουνάκη εδώ.Το 6ο άλμπουμ του καλύτερου βρετανικού συγκροτήματος των τελευταίων χρόνων, των Μuse. κυκλοφόρησε την Παρασκευή και έχει τον τίτλο The 2nd Law. Ένα άλμπουμ το οποίο ξεφεύγει λίγο από τις μουσικές που μας έχει συνηθίσει το γκρουπ, καθώς έχει μουσικές επιρροές όχι μόνο από πιο παλιές δεκαετίες αλλά και από άλλου είδους μουσικη, αλλά με εξέπληξε ευχάριστα. Ο 6ος δίσκος του συγκροτήματος έχει πάρει το όνομα του από τον 2ο νόμο της θερμοδυναμικής και όπως είχε δηλώσει και ο μπασίστας ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι ριζικά διαφορετικό. Το νέο τους άλμπουμ διαφέρει από τα προηγούμενα κρατώντας πάντα το γενικό ύφος της μπάντας. Ορχηστρικά κομμάτια, κλασσικοί ήχοι Muse με φοβερά μπάσα και μελωδίες. Υπάρχουν όμως αυτή τη φορά και πολλές εναλλαγές στα είδη τραγουδιών. Εκτός από τις επιρροές που είχαν από την Dupstep, με εξέπληξαν ευχάριστα με την επιρροή από τα '80s και τη θέλησή τους να γράψουν ένα νοσταλγικό funky κομμάτι. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, μ' ένα πολύ δυνατό ήχο στο κομμάτι Panic Station. Ένα άλμπουμ πραγματικά πλήρες έτσι όπως αρμόζει σε ένα μεγάλο συγκρότημα, όπως είναι οι Muse.

Πηγή: remaliaclub