16 Νοε 2012

Εικονοποίηση / 13 νέοι ποιητές συν-ομιλούν με 27 νέους εικαστικούς καλλιτέχνες


Ο Νέστορας Πουλάκος (“Πένυ”) γράφει για τα έργα:

του Γιώργου Τσακάλη 

Γνωρίζοντας τον Γιώργο Τσακάλη και μελετώντας το portfolio του, κατέληξα ότι είναι ένας ασχημάτιστος καλλιτέχνης, που παίζει με τις σύγχρονες τάσεις, ανακατεύεται με λογής κινήσεις και πρωτοβουλίες, πάντοτε ανοιχτός σε επιρροές που ερεθίζουν το καλλιτεχνικό του αισθητήριο. Εντύπωση μου έκαναν και οι προτάσεις του, αφού διάβασε την “Πένυ”. Αρχικά οραματιζόταν ένα φωτογραφικό κολάζ στιγμών από το Μύλο της Ναυαρίνου στην Καλλιδρομίου και τούμπαλιν, το οποίο θα παρουσιαζόταν σε slider. Εντέλει κατέληξε σε ένα mocumentary video art, όπου η αληθινή Πένυ μιλάει, απαντάει σε ερωτήσεις και διαβάζει, ίσως και τα πιο fiction, παράξενα κομμάτια της δικής της ζωής που έχουν εισβάλει σε αυτό το λοξό βιβλιαράκι. Ο Τσακάλης ασχολείται με όλες τις εκφάνσεις τέχνης και χωρίς μανιερισμούς προχωράει με διαφορετική κάθε φορά προσέγγιση, εξετάζοντας πρώτα απ’ όλα την ιδέα πίσω απ’ το έργο. 

του Χρήστου Αϊναλή 

Και αν η Πένυ εισβάλει ορμητικά σε αυτό το ολιγοσέλιδο βιβλιαράκι, ο Χρήστος Αϊναλής εισέβαλε με τον τρόπο του στη δική μου ζωή, έτσι όπως αυτή απλώνεται στα τρία διαφορετικού ύφους και χρονικών περιόδων πεζοποιήματα της έκδοσης. Από την αρχή θέλησε η κατασκευή του να μυρίζει αλκοόλ και ξερό ταμπάκο, να έχει το αρτιστίκ εξαρχειώτικο χρωματισμό, όπως αυτός αποτυπώνεται στα μπαρ της περιοχής. Του έδωσα μέρος των ενθυμίων μου ώστε να τα προσέχει. Μια ολόκληρη ζωή γαρ. Και εκείνος τα πήρε, τα διαμόρφωσε και έφτιαξε το χρονοντούλαπο των αναμνήσεων όπως ακριβώς το είχε φανταστεί, πάντοτε με αναγωγές σε ρεύματα και εποχές αλλοτινές. Άλλωστε, το καλλιτεχνικό έργο του Αϊναλή εξ ορισμού πηγάζει από τη θεωρία που γίνεται πράξη, με συμβολισμούς και αναφορές, που όλες τους ενέχουν την δική τους Ιστορία στον κόσμο αυτό διαμέσου της τέχνης. 


13 νέοι ποιητές συν-ομιλούν 
με 27 νέους εικαστικούς καλλιτέχνες
/
Γ΄Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ 
&
Εκδόσεις Γαβριηλίδης 

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2011-12, με τη συνδρομή του εικαστικού, καθηγητή της ΑΣΚΤ, Μάριου Σπηλιόπουλου, άρχισε ένα πειραματικό εργαστήριο «αγωνίας για την έκφραση. Σ’ αυτή τη βάση, 13 νέοι ποιητές, με εκδοτική παρουσία στην ελληνική ποιητική σκηνή, συναντήθηκαν με 27 νέους εικαστικούς καλλιτέχνες, σπουδαστές του Γ’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ. Οι εικαστικοί εμπνεύστηκαν από τα ποιήματα των συγκεκριμένων ποιητών και παρήγαγαν εικόνες-έργα. Από την πλευρά τους οι ποιητές μίλησαν και έγραψαν για τα εικαστικά έργα, συμμετείχαν στη δημιουργία τους. Το ομαδικό πνεύμα υπερίσχυσε, προέκυψε συν-ομιλία, κατέληξε σε δημιουργικό όμιλο, ποιητών και ζωγράφων. Αυτή η δημιουργική συνύπαρξη-συνδημιουργία παρήγαγε ένα πολύτιμο κράμα από εικόνες και κείμενα, το οποίο θα παρουσιαστεί σε δύο ενότητες στο art bar Poems ‘n Crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης. 

Κυκλοφορεί ήδη ο κατάλογος με όλο το υλικό της Έκθεσης και τα κείμενα των συν-δημιουργών. Η Έκθεση έχει χωριστεί σε δύο ενότητες: Διάρκεια Έκθεσης Α΄ενότητας έως τις 15 Νοεμβρίου. Η δεύτερη ενότητα της Έκθεσης θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ. Τη βραδιά των εγκαινίων οι ποιητές θα διαβάσουν ποιήματά τους και θα μιλήσουν για τα έργα των εικαστικών. 

Συντονίζει ο Μάριος Σπηλιόπουλος. 

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Αδαμοπούλου Δήμητρα, Αθάνατος Στέφανος, Αϊναλής Χρήστος, Αλεξανδρής Αλέξανδρος, Βάρθης Φώτης, Βουδηγάρη Ναταλία, Βούλα Στέλλα, Ευαγγελίδου Όλγα, Καραγιάννη Τάνια, Καρακωνσταντή Βάσω, Κάτζα Αγάπη, Λιόντου Αιμιλία, Μαραβέλας Νεκτάριος, Μαριόγλου Βερόνικα, Μάρκου Λαμπρινή, Μάσσος Κώστας, Παπαδοπετράκης Ευριπίδης, Παπαμαργαρίτης Κωνσταντής, Προφήτης Παναγιώτης, Σούμα Αλίκη, Στριμπάκος Παναγιώτης, Τοπαλίδης Νίκος, Τσάκαλος Βασίλης, Τσέλιος Πανταζής, Χατζημιχαήλ Φωτεινή, Ψαραδέλη Αλεξία.

και οι ποιητές Αθανάσιος Θανάσης, Αρβανίτης Παναγιώτης, Γκέκα Εσμεράλδα, Γρίβα Άννα, Ειρηνάκης Νίκος, Ζουμπούλη Τζέλικα, Κατσοπούλου Μαρία, Κορρέ Αγγελική, Μελιδώνης Ανέστης, Πουλάκος Νέστορας, Σεφερλής Ηλίας, Τσίρκας Ιωάννης 

Διάρκεια Εκθεσης Β' ενότητας έως την 1η Δεκεμβρίου. 

Art bar “Poems ‘n Crimes”, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι (λίγα μέτρα από το μετρό),
τηλ. 210 3228839
Ώρες λειτουργίας 10π.μ.-10μ.μ εκτός Κυριακής