27 Νοε 2012

Ο Τιμ Μπάρτον επιτίθεται!


Κοιτάζοντας και ξανακοιτάζοντας την πορεία του 53χρονου “λοξού” Μπάρτον καταλήγω στο εξής: πόσο γουστόζικα ένας δημιουργός μπορεί να φτιάξει το δικό του μύθο δουλεύοντας ψυχή και σώμα στο σαρκοβόρο σύστημα που αποκαλείται Χόλιγουντ. Από μαθητευόμενος ζωγράφος στην Καλιφόρνια, ακούραστος εργάτης στις παραγωγές της Ντίσνεϊ, χωρίς όμως και να ξεχνά τις αναφορές του: οι γκόθικ μικρού μήκους ταινίες του (όπως το “Vincent” και το “Frankenweenie”) κάνουν πάταγο στην Αμερική στις αρχές του 1980. Αυτό όμως και πάλι δεν τον εμποδίζει ώστε να γίνει ο σωτήρας της χαζο-κωμωδίας “Η Μεγάλη Περιπέτεια του Pee-wee”, η οποία αφού πέρασε από σαράντα κύματα γίνεται μεγάλη επιτυχία το 1985. 

Και μπορεί ο “Ψαλιδοχέρης” και ο “Σκαθαροζούμης” να είναι οι ταινίες-σύμβολα της καριέρας του, όμως σε αυτόν οφείλεται, εντέλει, η νεκρανάσταση του Μπάτμαν πριν τον πετσοκόψει για τα καλά ο Σουμάχερ στα ‘90s. Σε αυτόν οφείλεται και η εντύπωση του διαμετρήματος του Εντ Γουντ στην διψασμένη για σύμβολα νεολαία της εποχής. Τέλος, σε αυτόν τον απίθανο σκηνοθέτη οφείλεται και η εκτόξευση των μετοχών του Μάικλ Κίτον (Σκαθαροζούμης, Μπάτμαν) αλλά και το άστρο του Τζόνι Ντεπ (Ψαλιδοχέρης, Εντ Γουντ κ.ά). 

Ο Τιμ Μπάρτον επανεμφανίστηκε δυναμικά το 2012 με δυο ταινίες-tributes σε άλλες εποχές, πιο καλτ αν θέλετε. Πρώτα με το “Dark Shadows” και στη συνέχεια με την extended version του “Frankenweenie”, ξαναλέει ότι ναι μεν αποτελεί ένα καλογυαλισμένο γρανάζι του νέο-Χόλιγουντ αλλά εξακολουθεί να κάνει ότι κάνει πάντα με τον δικό του τρόπο. Τον μοναδικό και απολύτως σκοτεινό! 

Παρακάτω, η συντακτική ομάδα του SevenArt σας έχει ετοιμάσει μια πλήρη επισκόπηση της συνολικής φιλμογραφίας του Τιμ Μπάρτον, από το 1985 έως και τις ημέρες μας, που περιλαμβάνει 16 ταινίες.

Νέστορας Πουλάκος 

Δείτε το πλήρες αφιέρωμα στον Τιμ Μπάρτον. 

*Το αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό πόρταλ www.sevenart.gr (23-11-12).