17 Νοε 2012

Review - Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Τάσου Ρήτου στην Κομοτηνή

Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Τάσου Ρήτου
στην Κομοτηνή στις 25 Οκτώβρη του 2012.

«Μέσα στο σκοτάδι κρύβεται το φως»

«Μέσα απ’ το σκοτάδι, μπορείς να δεις το φως. Μέσα απ’ το φως, μπορείς να δεις τα μαύρα πουλιά...» κάπως έτσι ξεκίνησε χθες το βράδυ στο καφέ ΑΛΑΒΑΣΤΡΟΝ η παρουσίαση της δεύτερης ποιητικής συλλογής του Τάσου Ρήτου, που έχει τίτλο «Μέσα στο Σκοτάδι κρύβεται το Φως». Το κοινό απόλαυσε μελοποιημένα κάποια αποσπάσματα της νέας αυτής ποιητικής σύνθεσης από τους Κώστα Σταθόπουλο, Μιχάλη Γκιζέττη, Γιώργο Κουκαλιώτη και Τάσο Ρήτο. Η συλλογή παρουσιάζει μια τωρινή κατάσταση, αρκετά επίκαιρη, μέσα στο συνολικό χάος και τη δύσκολη κατάσταση των ημερών και αποδεικνύει ότι υπάρχουν κάποια κρυμμένα πράγματα που δίνουν την ελπίδα, απλά πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους.

Τάσος Ρήτος: «Επιλέξαμε την ποίηση, τη μουσική, τη λογοτεχνία, το χαμόγελο για να επικοινωνήσουμε με τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό είναι που μας δίνει δύναμη»

Ο Θεσσαλονικιός δημιουργός μίλησε για την ελπίδα που έχουμε μέσα μας και το πώς αυτή μπορεί να γεννηθεί μέσα από το «σκοτάδι»: «Υπάρχει ελπίδα και υπάρχει κρυμμένη μέσα μας και μπορούμε να τη βγάλουμε προς τα έξω με τον οποιονδήποτε δημιουργικό τρόπο. Επιλέξαμε την ποίηση, τη μουσική, τη λογοτεχνία, το χαμόγελο για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό είναι που μας δίνει δύναμη. Η κατάσταση είναι απαισιόδοξη, αλλά εμείς θέλουμε την αισιοδοξία μέσα από το οτιδήποτε δημιουργικό». Μετά τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή η μικρή περιοδεία του Τάσου Ρήτου θα ολοκληρωθεί με παρουσιάσεις στη Ρόδο και την Αθήνα, ενώ μέσα στο 2013 θα μπει στο στούντιο για την ηχογράφηση του πρώτου προσωπικού του δίσκου με τον τίτλο Inside the darkness, hides the light, αλλά και άλλες δουλειές με το συγκρότημα
Πυρήνες.

Χρήστος & Σταύρος, υπεύθυνοι του καφέ Αλάβαστρον «Είναι καλό να γνωρίσουν οι φοιτητές νέους δημιουργούς, νέες ιδέες και να μπουν στη διαδικασία να προβληματιστούν»

Για την εν λόγω ποιητική βραδιά μας μίλησαν και οι διοργανωτές της και υπεύθυνο του καφέ ΑΛΑΒΑΣΤΡΟΝ Χρήστος και Σταύρος: «Μόλις μάθαμε από το φίλο μας τον Τάσο Ρήτο ότι θα ξεκινήσει περιοδεία για την παρουσίαση του βιβλίου του, αποφασίσαμε να τον καλέσουμε και στην Κομοτηνή. Είναι κάτι καινούριο και πρωτότυπο για την πόλη και μέσα από αυτό, θα έρθουν άτομα, θα ακούσουν πράγματα και θα γίνει μια διαφορετική και δημιουργική βραδιά. Ειδικά για μια φοιτητική πόλη με σχολές κυρίως θεωρητικής κατεύθυνσης και φοιτητές που έχουν ερείσματα λογοτεχνικά θα είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον. Είναι καλό να γνωρίσουν οι φοιτητές νέους δημιουργούς, νέες ιδέες και να μπουν στη διαδικασία να προβληματιστούν και να γνωρίσουν νέα πράγματα. Τέτοιες εκδηλώσεις θα ξαναγίνουν, μας ενδιαφέρουν. Έχουμε μεγάλο χειμώνα μπροστά μας και μας ενδιαφέρουν πράγματα πρωτότυπα και διαφορετικά, είτε είναι εκδηλώσεις με ντόπια μουσικά συγκροτήματα και συγκροτήματα από άλλες πόλεις, είτε ποιητικές βραδιές, είτε παρουσιάσεις βιβλίων. Έχουν γίνει ήδη πολλά από αυτά και θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη στο μέλλον».


Συντάκτης:Νίκος Μαλαμάς
e-mail: paratir@otenet.gr

(Δημοσίευση στην Εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης στις 29-10-2012)