17 Ιαν 2013

Ο Κιμ Κι Ντουκ με το Αγγελικό Πρόσωπο


Του Νέστορα Πουλάκου 

To 2012 ήταν η χρονιά του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Κιμ Κι Ντουκ, μια και η τελευταία ταινία του "Pieta" έφυγε με το μεγάλο βραβείο από το Φεστιβάλ Βενετίας. Με ένα θέμα που πηγάζει από την αρχέγονη θρησκευτική παράδοση σε συνδυασμό με το αδηφάγο καπιταλιστικό σύστημα που μας κατατρώει παγκοσμίως, ο Κιμ Κι Ντουκ καταθέτει το προσωπικό του σχόλιο και συγκλονίζει με την ωμότητα και τον κυνισμό του. 

Γεννημένος στην ορεινή επαρχία του Κουνγκσάνγκ της Νότιας Κορέας, ο 53χρονος σκηνοθέτης και σεναριογράφος έζησε μια ανέμελη ζωή και γύρισε τον κόσμο. Αν και ήθελε να γίνει ιερέας εγκατέλειψε τις σπουδές αυτές και έκανε διάφορα επαγγέλματα, από εργάτης μέχρι υπάλληλος γραφείου στον στρατό. Σε ηλικία 30 χρονών παίρνει τη μεγάλη απόφαση και φεύγει για το Παρίσι όπου ζει ως περιλανώμενος ζωγράφος. Το 1993 επιστρέφει στη Σεούλ ως σεναριογράφος! 

Χωρίς ποτέ να εγκαταλείψει την εργατική τάξη ως τρόπο και στάση ζωής και χωρίς απαραίτητα να βιοπορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τις ταινίες του, ο Κιμ Κι Ντουκ ξεκίνησε να γράφει σενάρια για μικρού μήκους ταινίες κερδίζοντας πολλά βραβεία, μέχρι το 1996 που πραγματοποίησε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του με την ταινία "Crocodile" αποκομίζοντας ενθουσιώδεις κριτικές στα φεστιβάλ όπου προβλήθηκε. 

Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει περισσότερα από 40 βραβεία και έχει συμμετάσχει στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Στις Κάννες, το Βερολίνο και τη Βενετία έχει γνωρίσει δόξα και διακρίσεις, με το Χρυσό Λιοντάρι Καλύτερης Ταινίας για το "Pieta" να είναι η σημαντικότερη που έχει λάβει ποτέ. 

 Το "Pieta" θα παίζεται από την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου στις ελληνικές αίθουσες και το SevenArt θυμάται τις ταινίες που έχτισαν λιθαράκι-λιθαράκι την καριέρα του Κορεάτη δημιουργού. 

Διαβάστε το αφιέρωμα εδώ

*Το αφιέρωμα δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό πόρταλ www.sevenart.gr (16-1-12).