23 Ιαν 2013

Pass2Day | Η μουσική περιπέτεια του δρόμου | #36

Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.com. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Κυριακή στο Vakxikon Radio, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 

 
Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας 

Δημιουργούν ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα, ξυπνούν αναμνήσεις και όνειρα, εμπνέουν ζωή και προσδίδουν χρώμα στην γκρίζα καθημερινότητα, σε κάνουν να παραδοθείς στη μαγεία που χύνεται από τη μουσική τους. Εκείνοι είναι οι μουσικοί που επέλεξαν τους δρόμους για σκηνή τους, όπου δεν υπάρχουν μεγάλοι προβολείς και εισιτήρια. Πολλοί απ΄ αυτούς πιστεύουν ότι η τέχνη είναι πηγή, από την οποία ο καθένας πρέπει να αντλεί. Γι΄ αυτό γενναιόδωρα χαρίζουν χαρά και απόλαυση για τη\ν ψυχή των βιαστικών περαστικών. Η επιθυμία τους να διαπρέψουν και να έχουν μουσική σταδιοδρομία ή απλώς να βγάλουν λεφτά, είναι κάποια από τα μοτίβα τους να επιλέξουν αυτή την ασυνήθιστη σκηνή. 

Οι μουσικοί του δρόμου που θα δείτε σε κάποια γωνιά, σε κάποιο σταθμό του μετρό ή σε κάποιο κήπο ή σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, είναι κάθε είδους και ποικιλίας. Δεν μπορούμε όμως να φανταστούμε την πόλη χωρίς την ποικιλομορφία που της προσδίδουν. Η μουσική που ξεχύνεται στους δρόμους όλου του κόσμου είναι εξίσου πολυποίκιλη. Κλασική μουσική, ροκ, παραδοσιακή μουσική, rhythm and blues κ.ά. Είναι αλήθεια πως κανείς άλλος δεν πιστεύει τόσο ακράδαντα στη σκηνική μυσταγωγία που ασκεί ο δρόμος στους πρόσκαιρους ταξιδιώτες του όσο οι μουσικοί του δρόμου. Απροσδόκητοι και μεγαλοφυείς όταν πρωτοτυπούν, άλλοι καλοί και άλλοι μέτριοι, ορισμένοι αληθινοί δεξιοτέχνες, όλοι τους όμως βιρτουόζοι της στιγμιαίας συγκίνησης. Μουσικοί εναλλασσόμενου ρεπερτορίου σε εναλλασσόμενο κοινό. Μ΄ ένα έγχορδο, ένα κρουστό, ένα πνευστό, άλλοτε παρέα και άλλοτε μόνοι δίνουν ρυθμό και χρώμα στα γκρίζα πρόσωπα των περαστικών και ενοχλούν με μεγάλες δόσεις ταλέντου τους βυθισμένους στη θλίψη και αδράνεια ανθρώπους. 

Μόνιμοι κάτοικοι περιθωρίου στα μάτια των βολεμένων, ασυμβίβαστα ελεύθεροι από κανόνες για μερικούς, cult αισθηματίες για κάποιους άλλους. Η μουσική τους όμως μιλάει στο αυτί του κάθε περαστικού, προκειμένου αυτός να σταματήσει για ένα λεπτό, να σταθεί, να ενδιαφερθεί και πολλές φορές να τον ανταμείψει...

Πηγή: bnr