17 Μαρ 2013

Η ζωή του Πι του Γιαν Μαρτέλ (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2012)


Η ζωή του Πι, μυθιστόρημα, Γιαν Μαρτέλ, μετάφραση: Μπελίκα Κουμπαρέλη, Εκδόσεις Ψυχογιός, 2012 

Ο Πι και η οικογένειά του ζουν στην Ινδία και διατηρούν ένα ζωολογικό κήπο. Ο νεαρός Πι έχει δύο αγάπες: τα ζώα και το διάβασμα. Διαβάζει με πάθος ό,τι έχει σχέση με τον Ινδουισμό, το Χριστιανισμό και το Ισλάμ και, προς μεγάλη έκπληξη των γονιών του, αποδέχεται και πιστεύει και τις τρεις θρησκείες. Κάποτε η οικογένεια αποφασίζει να μεταναστεύσει στον Καναδά μαζί με τα ζώα. Το πλοίο όμως ναυαγεί κι ο Πι βρίσκεται μόνος σε μια βάρκα μαζί με μια απίστευτη ομάδα: μια ζέβρα, μια ύαινα, έναν ουρακοτάγκο και μια τεράστια βασιλική τίγρη της Βεγγάλης. Ο Πι πρέπει τώρα να συνυπάρξει με ναυαγούς που δεν μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου. Με εξυπνάδα, με απίστευτο θάρρος και ανομολόγητο φόβο, αποδέχεται τη φύση του κάθε ζώου και αναπτύσσει μια άρρηκτη σχέση κυρίως με την τίγρη. Δεν είναι τυχαίο που αυτή έχει όνομα ανθρώπου: Ρίτσαρντ Πάρκερ. 

Η ιστορία του Πι δεν είναι απλά μια ιστορία επιβίωσης. Είναι μία ιστορία για την ανθρώπινη δύναμη, για το καλό και το κακό, για την αναζήτηση του θείου και πολλά άλλα…  Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας, εσωτερικής αναζήτησης και αναγέννησης… Μέσα από το ταξίδι του Πι στο πλοίο με συνοδοιπόρο του την τίγρη ο αναγνώστης ταξιδεύει και αυτός ταυτόχρονα σε έναν ωκεανό μαθημάτων ζωής που όλοι λίγο πολύ έχουμε αντιμετωπίσει ή μπορεί να κληθούμε αργά ή γρήγορα να αντιμετωπίσουμε. Ο φόβος, η απελπισία και το άγχος της επιβίωσης περιγράφονται μέσα από τον ιστορία του Πι, όπως επίσης και η δύναμη της θέλησης και του ανθρώπινου νου. Μέσα σε όλα αυτά η επιστήμη και η θρησκεία έρχονται να συμπληρώσουν ένα παζλ καθώς το πρώτο μέρος του βιβλίου μας περιγράφει τη ζωή του πρωταγωνιστή πρίν από το ταξίδι αυτό και ταυτόχρονα μας δίνει πληροφορίες για θρησκευτικά και φιλοσοφικά ρεύματα. Έτσι μας βοηθά να κατανοήσουμε κάποια πράγματα για τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας και κατά συνέπεια να κατανοήσουμε και καλύτερα τις θεμελιώδεις εσωτερικές αλλαγές που του συμβαίνουν αργότερα. 

Ένα αλληγορικό παραμύθι; Ένα φιλοσοφικό δοκίμιο; Κατά την άποψη μου το συγκεκριμένο βιβλίο δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποια κατηγορία καθώς είναι όλα αυτά μαζί και όχι μόνο. Το συγκλονιστικό όμως είναι ότι πρόκειται για μια απλή ιστορία γραμμένη σε απλή γλώσσα, με χιούμορ η οποία μέσα στην απλότητά της περικλείει τα πιο σύνθετα πράγματα που μπορεί να περιλαμβάνει ο κόσμος μας. Ίσως εκεί είναι και η πεμπτουσία όχι μόνο της ιστορίας του Πι αλλά και όλης της ανθρώπινης ύπαρξης. Ότι τα πιο σύνθετα πράγματα είναι ταυτόχρονα τα πιο απλά αλλά και τα πιο δύσκολα Ότι τα πιο απλά γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν τις πιο ουσιαστικές προσωπικές υπερβάσεις και ότι ο θεός δεν περιγράφεται μέσα από στείρες θρησκευτικές ερμηνείες και δυσνόητες φιλοσοφικές αναλύσεις. Ο θεός βρίσκεται μέσα μας παίρνει υπόσταση από εμάς και ταυτόχρονα εμείς τον χρειαζόμαστε… 

Αλεξία Νταμπίκη