18 Μαρ 2013

Γεώργιος Νέγρος - Ο Τίγρης του Αιγαίου του Τέου Ρόμβου


Γεώργιος Νέγρος - Ο Τίγρης του Αιγαίου, μυθιστόρημα, Τέος Ρόμβος, Εκδόσεις Πανοπτικόν, 2012 

Υπάρχουν πολλές πτυχές της Ιστορίας του κόσμου οι οποίες παραμένουν θαμμένες στο πηγάδι του χρόνου, είτε γιατί οι άνθρωποι θέλησαν να αποκρύψουν την πραγματικότητα, είτε γιατί η μοίρα έμελλε να αφήσει ανεξίτηλα και στο περιθώριο τα πραγματικά γεγονότα. Με τέτοια περίπτωση αποτελεί η αληθινή ιστορία του Γεώργιου Νέγρου, του Τίγρη του Αιγαίου. Ο μεγαλύτερος πειρατής της Μεσογείου κατά την περίοδο του 1851. Ο συγγραφέας Τέος Ρόμβος, όντας κι αυτός, τρεχάμενος μέσα στο πανηγύρι της ζωής, ένας άνθρωπος του δρόμου, ανακαλύπτει τα απομνημονεύματα του Γεώργιου Νέγρου. Ύστερα από πολλή μελέτη, ψάχνοντας παντού σημάδια και αναφορές, μας παρουσιάζει ένα πραγματικό διαμάντι που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις πειρατικές ταινίες που βλέπαμε στην τηλεόραση μικροί. 

Οι ιστορίες του Νέγρου από το ίδιο του χέρι μας ζωντανεύουν μνήμες και γεγονότα που ολίγοι θυμούνται αλλά πολλοί γνώρισαν. Η εποχή μετά την Επανάσταση του 1821 και λίγο αργότερα είναι μια μαύρη εποχή, όπου το Ελληνικό κράτος προσπαθώντας να ανασυγκροτηθεί, καταφεύγει σε ψέματα, λησταρχίες και λαμογιές. Ο απλός λαός βρίσκεται στο κενό και ζει τον αγώνα της επιβίωσης. Ο Γεώργιος Νέγρος, αποτελεί ακόμα μια σημαντική περίπτωση ανθρώπου, όπου τα σεκλέτια της ζωής, η μοίρα και οι δυσκολίες με την εξουσία της βρωμιάς και της αδικίας, τον αναγκάζουν να καταφύγει στην πειρατεία για να επιβιώσει, αλλά προπάντων να αισθάνεται ελεύθερος. Μέσα από τις ιστορίες θα καταλάβουμε πολύ καλά πώς έδρασε και έζησε, και πως συνδέεται η ζωή του με τα γεγονότα της εποχής. 

Παίρνοντας στα χέρια μου το βιβλίο του Τέου Ρόμβου και διαβάζοντάς το, μου έρχονται στο μυαλό και άλλες ιστορίες περιθωριακών οι οποίοι θυσίασαν την ζωή τους στο βωμό της ελεύθερης σκέψης και της πραγματικής αλήθειας πολεμώντας στιβαρά με τα σκουπίδια του νόμου και της εξουσίας. Μου έρχεται στο μυαλό ο Νίκος Κοεμτζής, η Κατερίνα η Γώγου, ο Άρης Βελουχιώτης παλαιότερα και αρκετοί άλλοι, οι οποίοι κατά την γνώμη μου είναι οι πραγματικοί ήρωες και γι’ αυτό παρέμειναν περιθωριακοί, όπως και η δράση τους στο χρόνο. 

Τάσος Ρήτος