1 Απρ 2013

H@ppy Few: Bank Job


Του Νίκου Μπίνου

Σαν ψέμα μου φαίνεται (λόγω της ημέρας, πρωταπριλιά γαρ) που μετά από απουσία δυο εβδομάδων η στήλη h@ppy few δίνει ξανά το παρόν. Και για να σας προλάβω, ναι ο τίτλος του σημερινού κειμένου προέρχεται από το αντίστοιχο μπαρ που υπάρχει στην οδό Κολοκοτρώνη, στο κέντρο της Αθήνας. Με τη μόνη διαφορά πως η όλη κουβέντα δε θα έχει να κάνει με τα μπαρ ή με διάφορες προτάσεις για διασκεδασή αλλά με το ζήτημα που προέκυψε τον τελευταίο καιρό για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου μέσω της φορολόγησης των καταθέσεων. Πριν φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο καλό θα είναι να εξετάσουμε την πορεία που ακολούθησαν μέχρι και πριν το τελικό «χτύπημα» οι κυπριακές τράπεζες. 

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε την καλή οικονομική άνεση των Κυπρίων πολιτών. Φυσικά σε θέμα ρευστότητας δε θα μπορούσαν να υστερήσουν απο τη μεριά τους και οι τράπεζες τους που έβλεπαν να αυγατίζουν τα χρηματικά τους αποθέματα, με την ολοένα αυξανόμενη καταθετική τάση ξένων εταιρειών και ιδιώτων στο χρηματοπιστωτικό παράδεισο του νησιού της Αφροδίτης. Και βέβαια όλο αυτό το χρήμα θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να πολλαπλασιαστεί. Η Ελλάδα λοιπόν που αναπτύσσεται τη δεκαετια του ΄90 αλλά κυρίως η Ελλάδα του ευρώ που θα ακολουθούσε ήταν ότι έπρεπε. Για μια δεκαετία τα πάντα ήταν ρόδινα. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, αφού νωρίτερα η υφεση στη χώρα χτυπούσε κόκκινο, απόρροια του αποκλεισμού μας απο τις διεθνείς αγορές κάπου στο 2010, ομόλογα που κατείχαν και οι κυπριακές τράπεζες ζημιώνοντας κατα πολύ την κεφαλαιακή τους επάρκεια μετά το «κούρεμα». Και βρήκαν σαν τρόπο τη φορολόγηση των καταθέσεων ώστε να σώσουν το τραπεζικό σύστημα του νησιού και κατ΄ επέκταση την ίδια τη χώρα. Και αρκετοί, για να μη πω όλοι καταδίκασαν αυτές τις αποφάσεις για τη φορολόγηση των καταθέσεων. 

Αλήθεια όμως πόσο διαφορετικό είναι αυτό που συνέβει στην Κύπρο απο αυτό που έλαβε χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Ή μήπως ξεχάσαμε τα δικά μας; Γιατί μπορεί να μην έβαλαν χέρι στις καταθέσεις μας (ακόμα τουλάχιστον) μέχρι τώρα αλλά αντίστοιχα όλα αυτά τα χρόνια του μνημονίου και της βαθύτατης ύφεσης έχουν χαθεί περι τα 185 δισ. ευρώ (χρηματιστήριο, ομόλογα, αξία ακινήτων, φόροι κλπ). Eπομένως ας κοπάσουν οι δηλώσεις του στυλ: «μα να βάλουν χέρι στις καταθέσεις; αυτό είναι απαράδεκτο». Και ρωτάω εγω: «γιατί ρε κακομοίρη, εσένα τι σου έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια; Επειδή δε σου τα πήραν με τη μια, αλλά σταδιακά, αυτό ήταν που σε ενόχλησε;». 

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα.