8 Απρ 2013

H@ppy Few: Ερώτηση στη Βουλή


Του Νίκου Μπίνου 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έστω και δειλά ακόμα, εμφανίζονται ολοένα και περισσότερες απόψεις - δηλώσεις. οι οποίες θέλουν να μας "ενημερώσουν" πως τα πολύ δύσκολα για την Ελλάδα έχουν περάσει, πως έχουμε διανύσει τα 2/3 της διαδρομής που χρειάζεται για να βγούμε από το τούνελ και ένα σωρό τέτοιου είδους βαρύγδουπες εκφράσεις από διάφορους σχετικοάσχετους. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της χώρας (και πρώην σύντροφος της Άννας Βίσση, μου αρέσει πολύ να το υπενθυμίζω αυτό) είχε δηλώσει πως πρέπει να αντέξουμε μέχρι το καλοκαίρι μια και μόλις έρθει το φθινόπωρο και αρχίσουν να πέφτουν τα φύλλα από τα δέντρα (χο,χο) θα έχει αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για την ελληνική οικονομία ώστε επιτέλους μετά από το 2008 και πέντε συνεχή χρόνια ύφεσης, να ξεκινήσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της χώρας. Και όπως είναι λογικό για να φτάσει να ανακάμψει κάτι θα πρέπει πρωτίστως να έχει γονατίσει. Αλλά και για να φτάσουμε στο σημείο μηδέν χρειάστηκαν να εφαρμοστούν αρκετά μέτρα, με τα κυριότερα να αφορούν αυξήσεις φόρων, μειώσεις δαπανών αλλά και μισθών - συντάξεων. Όλα καλά όμως μέχρι εδώ (ο Θεός να με συγχωρέσει). 

Πριν από 3 - 4 μέρες θαρρώ κάνοντας την καθιερωμένη μου ολιγόλεπτη βόλτα στο διαδίκτυο, το βλέμμα μου κολλάει σε μια είδηση που μας έρχεται απ' την Κρήτη. Εκεί, σε κάποιο σχολείο των Χανιών, ένας από τους μαθητές απευθυνόμενος προς τον Yπουργό Oικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τη μορφή γράμματος - επιστολής, διερωτάται ποια από τις δυο οικονομικές θεωρίες είναι και η καταλληλότερη για να εφαρμοστεί. Αυτή που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση και ο Yπουργός Oικονομικών ή αυτή που ο νεαρός μαθητής διδάσκεται στο σχολείο του, όντας ένα βήμα πριν τις πανελλαδικές του εξετάσεις για την είσοδό του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (οεο); Και η εύλογη αυτή απορία του βασίζεται σε κεφάλαιο από το βιβλίο "Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΙΙ", στο οποίο σε κάποιο σημείο αναφέρει ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση μιας ύφεσης και πιο χαρακτηριστικά: "αν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η ανεργία είναι αυξημένη, τότε ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ελλειμματικός γιατί η διαρροή δαπάνης που γίνεται με την επιβολή του φόρου και που τείνει να μειώσει το εθνικό εισόδημα πρέπει να αντισταθμιστεί με τη δημιουργία μεγαλύτερης δαπάνης από το κράτος μέσω των δημοσίων δαπανών, ώστε το εισόδημα να αυξηθεί και να αποφευχθεί όσο γίνεται η ύφεση»". 

Αυτή αναρωτιέμαι μήπως είναι μια καλή ερώτηση για τη Βουλή και το σύνολο των 300 (ζωή να 'χουν) συγκριτικά με διάφορους απίστευτους, όσο και ευφυέστατους διαλόγους που ανά καιρούς δημιουργεί ο "θίασος" της βουλής; 

Καλή βδομάδα. 

Εις το επαναδιαβάζειν!