10 Απρ 2013

Pass2Day | Νέοι δίσκοι μας ανοίγουν την όρεξη... | #47

Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Κυριακή στο Vakxikon Radio, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 

Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας 


Nick Cave and The Bad Seeds: Push The Sky Away 

Ο χαρισματικός Nick Cave, παρόλο που πέρασαν τέσσερα χρόνια για να γράψει ένα νέο άλμπουμ -το τελευταίο ήταν το Dig Lazarus Dig, δεν έχασε ούτε στιγμή τον ειρμό και τη φόρμα του καθώς μέσα στο διάστημα των τεσσάρων αυτών χρόνων έγραψε μουσική για ταινία, έγραψε ένα βιβλίο και μερικά σενάρια. Το Push The Sky Away είναι το νέο άλμπουμ του συγκροτήματος και ένα από τα καλύτερά του και, πως να μην είναι άλλωστε, αφού ο καθένας από τους μουσικούς του γκρουπ παίζει πάνω από πέντε όργανα. Ο φιλέλληνας Nick Cave, μέσα στο άλμπουμ, συμπεριέλαβε και ένα κομμάτι που λέγεται Lighting Bolts που μιλάει για την Ελλάδα αλλά και γενικά μιλάμε για ένα ατμοσφαιρικό άλμπουμ με την υπογραφή της εξαιρετικής και παράλληλα ιδιαίτερης φωνής του τραγουδιστή. The Strokes: Comedown Machine 

Το συγκρότημα που επηρρέασε όσο κανένα άλλο τη μουσική σκηνή με το άλμπουμ που έβγαλε το 2001 Is This It. Οφείλω να oμoλογήσω ότι το ντεμπούτο του συγκροτήματος είναι αξεπέραστο και οι επόμενοι τρεις δίσκοι που ακολούθησαν δεν ήταν ότι καλύτερο έχουν δείξει (θέλω να είμαι λίγο επιεικής), με εξαίρεση το απλά καλό Room On Fire (2003). Σε αυτό το άλμπουμ Comedown Machine, που είναι και το πέμπτο από το συμβόλαιο που είχαν υπογράψει με την RCA (είχαν κάνει συμβόλαιο για πέντε δίσκους), είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να συμμετέχει ενεργά όλο το συγκρότημα και όχι μόνος του ο Casablancas. To Comedown Machine είναι ένας δίσκος που έχει τα πάντα μέσα, πολύ ποπ, κι άλλη ροκ και γενικά το γκρουπ πειραματίζεται ιδιαιτέρως. Εντάξει, δεν είναι σαν το ντεμπούτο τους αλλά πότε τελικά θα ακούσουμε τους The Strokes όπως πριν 12 χρόνια. Κανονικά τώρα έπρεπε να είναι στο ζενίθ τους και ο νέος δισκος να εκτοξεύεται και όχι να αναπολούμε το παρελθόν.