20 Μαΐ 2013

H@ppy FeW: Ο γύρος της πόλης με μια… σχεδία


Του Νίκου Μπίνου 

"Παράνοια είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις να έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα". Τάδε έφη Άλμπερτ Αϊνστάιν. 

Πριν από λίγες μέρες έφτασε στα χέρια μου το 3ο τεύχος του περιοδικού δρόμου σχεδία και πριν προλάβω να ολοκληρώσω μια πρώτη και γρήγορη ματιά σχεδόν ακαριαία μου ήρθε στο μυαλό το παραπάνω ρητό. Με τη διαφορά όμως ότι στην προκειμένη περίπτωση έχει συντελεστεί το ακριβώς αντίθετο. Δε δημιουργήθηκε ακόμα ένα περιοδικό όπως όλα τα άλλα. Η διαφορετικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι δεν μπορείς να το βρεις σε περίπτερα, ψιλικατζίδικα ή άλλα σημεία διανομής τύπου. Θα το βρεις στο δρόμο. Εκεί που ανήκει. Σε αυτούς που ανήκει. Σε αυτούς που φορούν εκείνο το διακριτικό κόκκινο γιλέκο. Σε αστέγους, ανέργους και εν γένει σε συνανθρώπους μας που βιώνουν οποιασδήποτε μορφής κοινωνικό αποκλεισμό. Γιατί αυτοί είναι οι άνθρωποι από τους οποίους μπορείς να το προμηθευτείς. Και το εξίσου σημαντικό είναι πως από κάθε τέτοιο περιοδικό που πωλείται το ήμισυ της αξίας του (ήτοι 1,5 ευρώ) πηγαίνει στον «πλανόδιο» αυτό πωλητή. 

Φυσικά δεν πρόκειται για κάποια παρθενογένεση. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Νορβηγία, Αγγλία κ.ά) αρκετά χρόνια πριν η ιδέα αυτή έρθει και στη χώρα μας. Μια ειδοποιός διαφορά είναι πως το αντίστοιχο περιοδικό δρόμου της Νορβηγίας διανέμεται αποκλειστικά και μόνο από νυν χρήστες ναρκωτικών. Και αυτό από μονό του είναι κάτι εντυπωσιακό. Θα μπορούσες να το αποκαλέσεις ένα περιοδικό ποικίλης ύλης (όχι, δεν έχει ζώδια), εστιάζοντας όμως σε κοινωνικο-πολιτικά θέματα αλλά να σιγοντάρεται και από πολιτιστικής φύσεως άρθρα. Όσοι λοιπόν μέχρι τώρα παρατηρούσατε σε διάσπαρτα σημεία της πόλης ανθρώπους να φορούν ένα κόκκινο γιλέκο χωρίς ποτέ να θελήσετε να μάθετε ή να ρωτήσετε περί τίνος πρόκειται και τι ακριβώς κάνουν, από τώρα και στο εξής δεν θα υπάρχει δικαιολογία. Και θα ξέρετε ότι αγοράζοντας αυτό το περιοδικό βοηθάτε κάποιον που έχει πραγματικά ανάγκη. 

Όσοι πάλι ενδεχομένως βιάζεστε να ανακαλύψετε από κοντά όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε απόψε το βράδυ προς Γκάζι μεριά, μιας και συνοδοιπόροι στο πρώτο συναυλιακό ταξίδι της σχεδίας που θα σαλπάρει από την Τεχνόπολη θα είναι και οι Batala, ο Σπύρος Γραμμένος, οι Locomondo, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ο Βασίλης Μπαμπούνης, οι Mode Plagal, οι Ρόδες United, τα Υπόγεια Ρεύματα και οι Χαΐνηδες. 

Καλά ταξίδια…