15 Μαΐ 2013

Pass2Day | Πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία στα «χέρια» μιας Ελληνίδας | #50

Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Κυριακή στο Vakxikon Radio, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 


Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας 

Την 1η Απριλίου η Universal International ανακοίνωσε την εξαγορά της EMI International. Η ευρωπαϊκή επιτροπή αναταγωνισμού όμως επέβαλλε στην Universal International να πουλήσει τίτλους από το πλούσιο παλμαρέ της σε άλλες δισκογραφικές εταιρείες σε κάθε χώρα έτσι ώστε να μην υπάρχει μονοπώλιο. Όσον αφορά την Ελλάδα, η πολυεθνική πούλησε τους ελληνικούς τίτλους που κατείχε σε τρίτους αλλά διατήρησε τη Μinos-EMI ως θυγατρική της υπό την προεδρία της Μαργαρίτας Μάτσα έχοντας έτσι και όλο το ρεπερτόριο που είναι στη διάθεσή της Μinos-EMI. Εκτός λοιπόν από τους ελληνικούς τίτλους έχει πλέον και την αποκλειστική διάθεση όλου του διεθνούς ρεπερτορίου της πολυεθνικής στην Ελλάδα από τη στιγμή που έγινε θυγατρική της με ονόματα όπως Queen, Rolling Stones, Lady Gaga, Beatles κ.ά. 


Η Μinos-EMI είναι η μεγαλύτερη και πιο ιστορική δισκογραφική εταιρεία στην Ελλάδα με τίτλους σε όλα τα είδη μουσικής. Η ιστορία ξεκινάει πριν από περίπου 80 χρόνια με πρωτεργάτη τον Μίνωα Μάτσα, ο οποίος είχε τις εταιρείες Odeon και Parlophone. Από τον Μίνωα Μάτσα και τις εταιρείες πέρασαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου όπως οι Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Ξυλούρης, Βαμβακάρης, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Κουγιουμτζής και πολλοί άλλοι. Ο υιός του Μίνωα, ο Μάκης Μάτσας συγχώνευσε τις δύο εταιρείες Odeon και Parlophone ιδρύοντας την εταιρεία Μίνως Μάτσας και Υιός ΑΕ. Το 1990 η εταιρεία συγχωνεύεται με την ΕΜΙ και γίνεται η κυρίαρχη δισκογραφική στον ελληνικό χώρο. 


Το 2004 η ΕΜΙ International ανακοινώνει ότι στη Minos-EMI ότι τη γενική διεύθυνση της εταιρείας αναλαμβάνει η τρίτη γενιά Μάτσα, η Μαργαρίτα Μάτσα, κόρη του Μάκη Μάτσα. Αεικίνητη και ανήσυχο πνεύμα, η Μαργαρίτα εμπλουτίζει το ελληνικό ρεπερτόριο με τραγουδιστές όπως οι Μητροπάνος, Τερζής, Αλεξίου, Πάριος, Νταλάρας, Κότσιρας κ.ά. Δε σταματάει όμως εδώ. Κατά τη διάρκεια της οκταετούς θητείας της στη Minos-EMI καταφέρνει να φέρει το νέο «αίμα» του ελληνικού ρεπερτορίου, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Κωστής Μαραβέγιας, Ιμάμ Μπαϊλντί δείχνοντας σε όλους ποιος είναι το «αφεντικό».  Είναι τυχαίο λοιπόν που ο κολοσσός που ονομάζεται Universal International της ανάθεσε τη διοίκηση της θυγατρικής της Minos-EMI..;