22 Ιουν 2013

Κινηματογράφος 2012


Του Νέστορα Πουλάκου

Για 20η συνεχή χρονιά κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία το ετήσιο αλμανάκ - κινηματογραφικός οδηγός της χρονιάς που έφυγε, εν προκειμένω του 2012, της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) Κινηματογράφος 2012. Πρόκειται για μια έκδοση που έχει γίνει θεσμός μια και αποτελεί το μοναδικό πλήρη κατάλογο – οδηγό για ότι έχει συμβεί στον ελληνικό κινηματογράφο, χωρίς φυσικά να «ξεχνάει» και τα μεγάλα γεγονότα διεθνώς. Φέτος, το αλμανάκ της Π.Ε.Κ.Κ. εμφανίζεται σαφώς ανανεωμένο και εμπλουτισμένο: 

- Εγκαινιάζεται το ειδικό ένθετο Κριτική: 2-3 πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν, με δοκίμια περί κριτικής κινηματογράφου από επαγγελματίες του χώρου. Σε αυτό το πρώτο μέρος, απασχολούν θέματα όπως η κριτική ως τέχνη, η σχέση της κριτικής με την Ευρωπαϊκή πολιτική, την κρίση και το διαδίκτυο, αλλά και το επάγγελμα της κριτικής αυτό καθαυτό στο σημερινό τοπίο της ανεργίας και της υποαπασχόλησης. 
- Αναλύονται διεξοδικά οι δράσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Πιο συγκεκριμένα, το χρονικό της σύγκρουσης της Π.Ε.Κ.Κ. με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μετά την απαγόρευση του να απονείμει το καθιερωμένο βραβείο της στην τελετή λήξης της 53ης διοργάνωσης. Τα βραβεία του απένειμε το σωματείο των Ελλήνων κριτικών στην καλύτερη μικρού μήκους ταινία ("Χαμομήλι" του Νεριτάν Ζιντζιρία, στο Φεστιβάλ Δράμας) και στο καλύτερο ντοκιμαντέρ ("Κατινούλα" της Μύρνας Τσάπα, στο Φεστιβάλ Χαλκίδας), με αντίστοιχες συνεντεύξεις των δημιουργών. Τέλος, το περιεκτικό αφιέρωμα στο σύγχρονο τουρκικό κινηματογράφο που διεξήχθη σε συνεργασία με το 25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. 
- Κείμενα αγάπης και μνήμης για τις σημαντικές απώλειες της χρονιάς που πέρασε, του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Αντώνη Στεργιάκη, τα οποία συνοδεύουν το καθιερωμένο In memoriam με σπουδαία κινηματογραφικά πρόσωπα διεθνώς που «έφυγαν» το 2012. - Ενισχυμένη εμφανίζεται η ενότητα για τα ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου. Διαβάζουμε κείμενα για τα δυο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ), τις Νύχτες Πρεμιέρας, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και τα περιφερειακά Φεστιβάλ της Ολυμπίας, της Δράμας και της Νάουσας. Επίσης, παρατίθενται τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα SevenArt Awards 2012 
- Κινηματογραφικά Βραβεία Κοινού που διοργάνωσε το γνωστό ενημερωτικό πόρταλ, ενώ υπάρχει και ένας πίνακας που καταγράφει τα φεστιβάλ που διεξήχθησαν σε όλη τη χώρα. 

Πλην των παραπάνω βρίσκουμε, όπως κάθε χρονιά, στο αλμανάκ Κινηματογράφος 2012: 180 σελίδες με όλες τις ταινίες που παίχτηκαν στις ελληνικές αίθουσες συνοδευμένες από μια κριτική γι’ αυτές. Το ιδιαιτέρως κατατοπιστικό box office της χρονιάς από τον Δημήτρη Κολιοδήμο. Όλες τις κινηματογραφικές εκδόσεις που κυκλοφόρησαν μες στο 2012 από τον πρόεδρο της ΟΚΛΕ Δημήτρη Καλαντίδη. Τον απολογισμό της κινηματογραφικής σεζόν από τον Νίνο Φενέκ Μικελίδη. Κείμενα για τα σημαντικά φεστιβάλ του εξωτερικού (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο) καθώς και τα βραβεία των γνωστότερων θεσμών (Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες, BAFTA, Σεζάρ, Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου). 

Για το τέλος άφησα τις ταινίες που αναδείχθηκαν ως οι καλύτερες για το 2012 από τους Έλληνες κριτικούς: έπειτα από σχετική ψηφοφορία τους κορυφαίες ταινίες είναι η "Αγάπη" του Μίκαελ Χάνεκε και ο "Άδικος κόσμος" του Φίλιππου Τσίτου. Για πιο αναλυτικά δείτε εδώ. 

Το αλμανάκ της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) Κινηματογράφος 2012 κοστίζει 10 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην επίσημη ιστοσελίδα του σωματείου www.pekk.gr. 

*Η βιβλιοπαρουσίαση δημοσιεύτηκε στο κινηματογραφικό πόρταλ www.sevenart.gr (17-6-13).