3 Ιουν 2013

H@ppY FeW: Μαθήματα... Ελληνικής Ιστορίας


Του Νίκου Μπίνου 

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013: Μέχρι και σήμερα, αν δε με απατά η μνήμη μου, έχουν καταγραφεί τρεις τοποθετήσεις -όσον αφορά ιστορικά γεγονότα- με επίκεντρο την Ελλάδα που έχουν λάβει χώρα σε βάθος περίπου ένος αιώνα. Η πρώτη τοποθέτηση είχε να κάνει με το βιβλίο της ιστορίας της ΣΤ' τάξης του δημοτικού στο οποίο περιέγραφε τη μικρασιατική καταστροφή ως «συνωστισμό» στη Σμύρνη. Η δεύτερη είχε να κάνει με το οτι «δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο» και το τρίτο και πιο πρόσφατο με τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα πολέμου και το συσχετισμό τους με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Εδώ θα μπορούσε να πει κάποιος πως και η Ιστορία με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να αλλοιωθεί τρόπον τινά. Εγώ πάλι έχοντας καλή θέληση να δεκτώ και να αποδεκτώ όλα τα παραπάνω. Άλλωστε ημούν αγέννητος όταν συνέβαιναν επομένως όλα θα μπορούσαν... να συμβούν. Αυτά ως πρόλογο πριν πάμε τώρα σ’ ένα υποθετικό σενάριο. 

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2113: Υποθετικά λοιπόν μιλώντας, βρισκόμαστε εκατό χρόνια μετά από αυτή τη στιγμή που είχαμε κάνει και εκείνο το μικρό απολογισμό κάποιων γεγονότων έτσι όπως μας τα παρουσίασαν άνθρωποι που γνώριζαν πράγματα και καταστάσεις και εμείς έχοντας καλή θέληση αποδεχτήκαμε όλα αυτά που μας είπαν με ένα σωρό επιχειρήματα κυρίως ατράνταχτα. Βρισκόμενοι λοιπόν εν έτη 2113 και κρίνοντας από την πορεία των πραγμάτων όλο και κάποιος Κασιδιάρης ή Ρεπούση ή Διαμαντοπούλου θα υπάρξει στο μέλλον που θα έχει την «έμπνευση» εκείνη να αμφισβητήσει άλλα γεγονότα. Μπορεί να έχουν τότε σειρά η περίοδος του μνημονίου, η «ηθική» Ελλάδα του 20ου αιώνα, η πολιτική ασυλία, τα συχνά κρούσματα ρατσισμού, η άνοδος ακροδεξιών οργανώσεων ή δεν ξέρω και 'γω τι άλλο μπορεί να προκύψει. 

Σε αντίθετη περίπτωση με το πρώτο κομμάτι του κειμένου που ήμουν αγέννητος και δε μπορούσα να ξέρω από πρώτο χέρι τα γεγονότα και η μοναδική ίσως προσέγγιση των πραγμάτων να γινόταν μέσω βιβλίων και ιστοριών που πήγαιναν απο στόμα σε στόμα, στο δεύτερο δε μπορεί και να είμαι εν ζωή για να μπορώ να αμφισβητήσω όσες αρλούμπες πουν τα στοματάκια τους. Και αυτό μιας και ο καθένας φτιάχνει τη Ιστορία έτσι όπως τον συμφέρει να μεταφέρεται και να μαθαίνεται. Άλλωστε μη λησμονούμε και μια δήλωση του Κίσινγκερ οτι "οι Έλληνες πρέπει να αποκοπούν απο τις «ρίζες» της γλωσσικής, θρησκευτικής κ.λπ. παράδοσής τους". Με το τελευταίο δε θέλω σε καμία περίπτωση να γίνω μάντης κακών και να λειτουργήσω ως προπομπός συνωμοσιών όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ρητό "όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά". 

Τα συμπεράσματα δικά σας για ποιο λόγο γίνονται και ειπώνονται όλα αυτά. 

Αν όντως υπάρχει λόγος.