30 Ιουν 2013

O Μπραντ Πιτ σώζει τον κόσμο


Του Νέστορα Πουλάκου

Αυτή την εβδομάδα δε συνάδει η ποσότητα με την ποιότητα. Γιατί ναι μεν οι ταινίες που έκαναν πρεμιέρα την Πέμπτη ήταν πέντε κι από την Ευρώπη και από την Αμερική, αλλά οι περισσότερες -απ’ ότι φαίνεται- σκονίζονταν στις αποθήκες των εταιρειών και πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά του dvd βγήκαν μια βόλτα κι από τις θερινές αίθουσες. Σαφώς ξεχωρίζει το επικό μπλοκμπάστερ με τον Μπραντ Πιτ Παγκόσμιος πόλεμος Ζ (World war Ζ), μια εντυπωσιακή περιπέτεια τελολογικού περιεχομένου με την ελπίδα για την ανθρωπότητα να αχνοφαίνεται κάπου στον ορίζοντα: ένας θανατηφόρος ιός μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι και ο κόσμος κινδυνεύει με αφανισμό. Επίσης προβάλλονται δυο επανεκδόσεις σχετικά άγνωστες στο ευρύ κοινό: με τους Όντρεϊ Χέμπορν και Άλμπερτ Φίνεϊ, σε σκηνοθεσία Στάνλεϊ Ντόνεν και με την εξαίσια μουσική του Χένρι Μαντσίνι είναι το Δυο για το δρόμο (Two for the road), παραγωγής 1967. Θρέψε κοράκια (Cria cuervos) καλείται το δράμα του Ισπανού Κάρλος Σάουρα, παραγωγής 1976, που έφτασε μέχρι την πεντάδα της Χρυσής Σφαίρας Ξενόγλωσσης Ταινίας. 

O Μπραντ Πιτ σώζει τον κόσμο 

Είναι η ταινία που συνεχίζει με επιτυχία τον κινηματογραφικό μύθο των ζόμπι, με άλλα λόγια δεν τον κατακρεουργεί, δεν τον ευτελίζει και δεν τον διαλύει όπως τόσες και τόσες. Βλέποντας τον Παγκόσμιος πόλεμος Ζ (World war Ζ) είτε ο Τζορτζ Ρομέρο είτε ο Ντάνι Μπόιλ, μόνο καλά θα αισθάνονται που το δημιουργικό δίδυμο Μαρκ Φόρστερ – Μπραντ Πιτ κατάφερε να κάνει μια υπερπαραγωγή με ζόμπι που μας κόβει την ανάσα, μας τρομάζει σε δόσεις και -κυρίως- μας προσφέρει μια περιπέτεια γεμάτη ένταση και αγωνία. Γιατί αυτό είναι κυρίως ο Παγκόσμιος πόλεμος Ζ. Μια περιπέτεια που εκτείνεται από την Κορέα έως την Ουαλία και από το Ισραήλ έως τις ΗΠΑ, μια και ο θανατηφόρος ιός που μετατρέπει τους ανθρώπους σε σαρκοφάγα ζόμπι εξαπλώνεται με ραγδαίο τρόπο. Εντυπωσιακά εφέ, εξαιρετικά πλανά και μια σκηνοθεσία που έχει κέφια σε μια καλοδουλεμένη παραγωγή με μοναδικό μειονέκτημα της το ελλειμματικό και κατά τόπους άνευρο σενάριο της. Έτσι, λοιπόν, η στιβαρή ερμηνεία του Μπραντ Πιτ και οι τριγύρω λεπτομέρειες της ιστορίας αυτής συνθέτουν μια επική τελολογική περιπέτεια που, ως είθισται, σκοπό έχει από τη μια να αφυπνίσει και από την άλλη να σώσει έναν κόσμο σαθρό, σάπιο και τρύπιο από κάθε λογής επιθέσεις της φύσης που ο ίδιος πρωτίστως δε σέβεται καθόλου. 

Παίζονται ακόμη 

Μια ταινία για τους Γάλλους μας σερβίρεται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αυτές τις ημέρες μια και η μαγειρική είναι της μόδας στην ελληνική κοινωνία: πρόκειται για την Υψηλή μαγειρική (Haute cuisine) με την Κατρίν Φρο, που αφηγείται την ιστορία μιας μαγείρισσας του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν. Καλά, μαγείρισσα ο Παπούλιας δεν έχει για να μάθουμε την ιστορία της; Ο Γάμος σε δόσεις (Un plan parfait), με τη γοητευτική Ντάιαν Κρούγκερ και τον καλύτερο Γάλλο κωμικό (σύμφωνα με τους Γάλλους μόνο!) Ντάνι Μπουν, είναι μια ταινία όσο ανυπόφορη χρειάζεται για να μην περιγραφεί. Πρόκειται για ένα γραφικό παραμυθάκι, το οποίο από την αρχή μας προϊδεάζει για το τι τραγελαφικό θα δούμε -από τη στιγμή δε που συναντιούνται στο αεροπλάνο οι πρωταγωνιστές μαντεύουμε και την κατάληξη. Οι καταφερτζήδες (The internship) με τους Όουεν Ουίλσον και Βινς Βον είναι το άκρον άωτον την έμμεσης διαφήμισης, μια και πιστεύω ότι περισσότερο γυρίστηκε για να προβληθεί η Google παρά για να γελάσουμε με τους δυο ατζαμήδες που χάνουν τη δουλειά τους και «αναγκάζονται» να αναζητήσουν νέα εργασία ως μαθητευόμενοι καθότι οι εποχές είναι δύσκολες! Κινηματογραφικό παιχνίδι του καπιταλισμού με άλλα λόγια -μας πείσατε λοιπόν. Μια και είναι η εβδομάδα των straight-to-dvd ταινιών, δε θα μπορούσε να λείψει η νέα παταγώδης αποτυχία της γλυκιάς πιτσιρίκας Μάιλι Σάιρους Τακούνια σε… μυστική αποστολή (So undercover). Ξέρετε, ένα από αυτά τα κατασκευάσματα αλά Τζάστιν Μπίμπερ στην κοριτσίστικη εκδοχή, που βγάζει η αμερικανική βιομηχανία για να πουλάει σαν τρελή από αυτοκόλλητα μέχρι ρούχα και από κουκλάκια μέχρι… ταινίες. Τέλος, αργεντίνικη κομεντί ερωτικών μπερδεμάτων είναι η ταινία Δύο και δύο (Dos mas dos) του Ντιέγο Καπλάν, που σημείωσε εισπρακτική επιτυχία στη χώρα της. Δεν την έχουμε δει όμως καθότι η εταιρεία διανομής της στην Ελλάδα την προγραμμάτισε την τελευταία στιγμή. 

Παγκόσμιος πόλεμος Ζ **1/2 
Υψηλή μαγειρική ** 
Γάμος σε δόσεις * 
Οι καταφερτζήδες 1/2 
Τακούνια σε… μυστική αποστολή 1/2 
Δύο και δύο - 

*Η στήλη Στοπ Καρέ δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Το Χωνί (30-6-13). 

Κριτικές ταινιών στο SevenArt.gr (27-6-13) 

Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ 

Είναι η ταινία που συνεχίζει με επιτυχία τον κινηματογραφικό μύθο των ζόμπι, με άλλα λόγια δεν τον κατακρεουργεί, δεν τον ευτελίζει και δεν τον διαλύει όπως τόσες και τόσες. Βλέποντας τον «Παγκόσμιο Πόλεμο Ζ» είτε ο Τζορτζ Ρομέρο είτε ο Ντάνι Μπόιλ, μόνο καλά θα αισθάνονται που το δημιουργικό δίδυμο Μαρκ Φόρστερ – Μπραντ Πιτ κατάφερε να κάνει μια υπερπαραγωγή με ζόμπι που μας κόβει την ανάσα, μας τρομάζει σε δόσεις και -κυρίως- μας προσφέρει μια περιπέτεια γεμάτη ένταση και αγωνία. Γιατί αυτό είναι κυρίως ο «Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ». Μια περιπέτεια που εκτείνεται από την Κορέα έως την Ουαλία και από το Ισραήλ έως τις ΗΠΑ, μια και ο θανατηφόρος ιός που μετατρέπει τους ανθρώπους σε σαρκοφάγα ζόμπι εξαπλώνεται με ραγδαίο τρόπο. Εντυπωσιακά εφέ, εξαιρετικά πλανά και μια σκηνοθεσία που έχει κέφια σε μια καλοδουλεμένη παραγωγή με μοναδικό μειονέκτημα της το ελλειμματικό και κατά τόπους άνευρο σενάριο της. Έτσι, λοιπόν, η στιβαρή ερμηνεία του Μπραντ Πιτ και οι τριγύρω λεπτομέρειες της ιστορίας αυτής συνθέτουν μια επική τελολογική περιπέτεια που, ως είθισται, σκοπό έχει από τη μια να αφυπνίσει και από την άλλη να σώσει έναν κόσμο σαθρό, σάπιο και τρύπιο από κάθε λογής επιθέσεις της φύσης που ο ίδιος πρωτίστως δε σέβεται καθόλου. 

Υψηλή Μαγειρική 

Μια ταινία για τους Γάλλους μας σερβίρεται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αυτές τις ημέρες μια και η μαγειρική είναι της μόδας στην ελληνική κοινωνία: τόσες εκπομπές και ένθετα μαγειρικής στην τηλεόραση, τα περιοδικά και τις εφημερίδες δεν πρόκειται να ξαναδούμε ποτέ στο μέλλον, να μου το θυμηθείτε. Και να πεις ότι ο κόσμος έχει λεφτά γι’ αυτά τα γκουρμεδιάρικα και όρεξη να ταΐζει κόσμο… Δε νομίζω! Με αυτή τη διάθεση περί μαγειρέματος παρακολουθούμε την προσωπική ιστορία μιας μαγείρισσας του άλλοτε Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν –ονόματα δε λέγονται, ταυτίσεις επί της οθόνης δεν υπάρχουν. Όμως η πραγματική ιστορία αυτής της μαγείρισσας έχει μεταφερθεί στο σινεμά, με την αξιοπρόσεχτη ερμηνεία της καλής Γαλλίδας ηθοποιού Κατρίν Φρο. Από κει και πέρα, ναι, η ταινία είναι καλοφτιαγμένη και αξιοπρεπής, όμως, ειλικρινά: και δε με συγκινεί η ιστορία της μαγείρισσας ενός προέδρου. Ε και; Ίσως ο ίδιος ο πρόεδρος να είχε ένα κάποιο κινηματογραφικό ενδιαφέρον. Και δε νομίζω ότι ενδιαφέρει τους Έλληνες θεατές, πιο συγκεκριμένα, η ιστορία μιας μαγείρισσας του Γάλλου Προέδρου. Αυτά για τους Γάλλους. Ο Παπούλιας μαγείρισσα δεν έχει να μάθουμε τα μυστικά του προεδρικού μεγάρου; 

Γάμος σε Δόσεις 

Εντέλει, μοιάζει ατέρμονη αυτή η κατάρα των γαλλικών ταινιών, κατά την οποία αν κλείναμε τα μάτια και τα αυτιά μας και ξεχνούσαμε τους ντόπιους σταρ – πρωταγωνιστές, τότε θα ήμασταν σίγουροι ότι βλέπουμε μια ακόμη χολιγουντιανή μπαλαφάρα που βάζει τους ήρωες της να κάνουν τα πάντα, ότι πιο κουλό χωράει ο ανθρώπινος νους, ώστε να γελάσουμε. Αμ δε! Η συγκεκριμένη ταινία, με τη γοητευτική Ντάιαν Κρούγκερ και τον καλύτερο Γάλλο κωμικό (σύμφωνα με τους Γάλλους μόνο!) Ντάνι Μπουν, είναι όσο ανυπόφορη χρειάζεται για να μην περιγραφεί. Πρόκειται για ένα γραφικό παραμυθάκι, το οποίο από την αρχή μας προϊδεάζει για το τι τραγελαφικό θα δούμε –από τη στιγμή δε που συναντιούνται στο αεροπλάνο οι πρωταγωνιστές μαντεύουμε και την κατάληξη. Θα πρέπει όμως να υποστούμε ένα μακρόσυρτο πηγαινέλα μεταξύ Δανίας-Κένυας-Γαλλίας-Ρωσίας-Γαλλίας γεμάτο ουκ ολίγες -εκτός πραγματικότητας- σκηνές, που όχι μόνο δε θα μας κάνουν να ξεκαρδιστούμε αλλά αντιθέτως να υποφέρουμε τόσο ώστε θα πρέπει να κλείσουμε το dvd. Καθότι μόνο σε αυτή την αγορά ταιριάζει… 

Οι Καταφερτζήδες 

Το δίδυμο Όουεν Ουίλσον – Βινς Βον πρόσφερε κάποτε γέλιο. Χοντροκομμένο μεν, αλλά γελούσαμε, εντάξει. Τώρα πια δεν κάνουν αστεία ακριβώς, αλλά επιδίδονται σε μια σειρά από εξυπνακισμούς και δήθεν πρωτότυπα σκετς, με τα οποία όχι μόνο δε γελάς αλλά καλύτερα κλαις από τα νεύρα σου. Τόσο απλά. Για παράδειγμα αυτή η ταινία, ή αλλιώς το άκρον άωτον την έμμεσης διαφήμισης, μια και πιστεύω ότι περισσότερο γυρίστηκε για να προβληθεί η Google παρά για να γελάσουμε με τους δυο ατζαμήδες που χάνουν τη δουλειά τους και «αναγκάζονται» να αναζητήσουν νέα εργασία ως μαθητευόμενοι καθότι οι εποχές είναι δύσκολες! Κινηματογραφικό παιχνίδι του καπιταλισμού με άλλα λόγια -μας πείσατε λοιπόν. Και, εντάξει, μη γίνω και κομμουνιστής αλλά στη λούμπα της -και πάλι- έμμεσης προπαγάνδας των νέων συνθηκών εργασίας δε θα πέσω, με τα αστεία των πρωταγωνιστών δε γελάω έτσι κι αλλιώς, η κατασκευή αυτής της ταινίας κάθε άλλο παρά αθώα μου φαίνεται και, εντέλει, προσπεράστε την, ούτε στο dvd δεν αξίζει. 

Τακούνια σε... Μυστική Αποστολή 

Μια και είναι η εβδομάδα των straight-to-dvd ταινιών, δε θα μπορούσε να λείψει η νέα παταγώδης αποτυχία της γλυκιάς πιτσιρίκας Μάιλι Σάιρους –ξέρετε, ένα από αυτά τα κατασκευάσματα αλά Τζάστιν Μπίμπερ στην κοριτσίστικη εκδοχή, που βγάζει η αμερικανική βιομηχανία για να πουλάει σαν τρελή από αυτοκόλλητα μέχρι ρούχα και από κουκλάκια μέχρι… ταινίες. Εδώ, υποδύεται την έφηβη μυστική πράκτορα του FBI που εισχωρεί σε κολλέγιο για να προστατεύσει μια μορφονιά και κάπου μεταξύ κοριτσίστικης αφέλειας και επαγγελματικής πονηριάς παρακολουθούμε διάφορα ευτράπελα που συμβαίνουν χωρίς κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Χειρότερα και πιο Μπάρμπι δε γίνεται, σα να λέμε.