5 Ιουν 2013

Pass2Day | Ένας "τυφώνας" τραγουδισμένος από τον Bob Dylan | #53

Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Κυριακή στο Vakxikon Radio, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 

Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας


Θεωρείται για πολλούς ο σημαντικότερος τραγουδιστής που έχει περάσει από το χώρο της μουσικής. Ο Bob Dylan κατέχει την πρωτιά ανάμεσα στους καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών βάσει του περιοδικού Rolling Stone με το τραγούδι του Like a Rolling Stone. Ένα άλλο τραγούδι του, όμως, το Hurricane κατέχει την πρωτιά σε πολλές καρδιές ανθρώπων. Ο Bob Dylan είναι ένας τραγουδιστής ο οποίος εναντιώνεται στον πόλεμο, στο ρατσισμό και στις φυλετικές διακρίσεις δείχνοντάς το όχι μόνο από τα τραγούδια του αλλά και από τις πράξεις του. Ας δούμε όμως πως εμπνεύστηκε το τραγούδι Hurricane ο τραγουδιστής και την πραγματική ιστορία του. Ο Rubin Carter γεννήθηκε στις 6 Μαίου του 1937 στο New Jersey. Από πολύ μικρός ήταν επιρρεπής στις ληστείες, τους ξυλοδαρμούς και τις μικροπαρανομίες μπαινοβγαίνοντας συνέχεια από τα 15 χρόνια του στα αναμορφωτήρια. Στα 21 του χρόνια αποφασίζει να ασχοληθεί με το μποξ. Η καριέρα του βρίσκεται στο απόγειό της διεκδικώντας παράλληλα και τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Το ψευδώνυμό του ήταν Hurricane λόγω των αναπάντεχων και πολύ γρήγορων χτυπημάτων που έδινε. 


Ένα βράδυ της 17ης Ιουνίου του 1966 δύο μαύροι άντρες εισβάλλουν σε ένα μπαρ για να το ληστέψουν. Ο μπάρμαν τρομοκρατείται, τους πετάει ένα μπουκάλι και αυτοί αρχίζουν να πυροβολούν αδιακρίτως σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας άλλο ένα. Οι ληστές φεύγουν από το μπαρ και επιβιβάζονται σε ένα λευκό αυτοκίνητο. Οι αστυνομικοί αρχίζουν να ψάχνουν για τους ληστές και συλλαμβάνουν τον Carter μαζί με τον φίλο του John Artis που κυκλοφορούσαν εκείνη την ώρα στη γειτονιά με ένα λευκό αυτοκίνητο. Παράλληλα, μέσα στο αμάξι βρέθηκαν και όπλα. Κανείς όμως από τους μάρτυρες δεν αναγνώρισε τους υπόπτους. Αλλά επειδή καλοθελητές υπάρχουν παντού, τον Οκτώβριο του 1966 δύο απατεώνες ψευδομαρτυρούν λέγοντας ότι οι δύο φίλοι είναι οι ληστές εκείνου του πρωινού στο μπαρ. Το Μάιο του 1967 καταδικάζονται σε 4 φορές ισόβεια. Μέσα στη φυλακή ο Carter γράφει ένα βιβλίο για την ιστορία, όπως την ξέρουμε εμείς σήμερα. 


Ο Bob Dylan, γνωστός ακτιβιστής και ευαισθητοποιημένο άτομο, επισκέφθηκε τον Carter στη φυλακή και πείστηκε για την αθωότητά του γράφοντας το τραγούδι Hurricane. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το θέμα να πάρει τεράστιες διαστάσεις με τον κόσμο να ξεσηκώνεται και να συμπαραστέκεται στους δύο φίλους. Η δίκη ξαναέγινε το 1976 με τους απατεώνες που είχαν πει ψέμματα να παραδέχονται το λάθος τους. Ο Artis αποφυλακίστηκε αλλά όχι ο Carter. Τελικά μετά από 19 χρόνια στη φυλακή, ο "τυφώνας" αποφυλακίζεται το 1985 υποστηρίζοντας την αθωότητά του μέχρι σήμερα. Η καριέρα ενός μεγάλου μποξέρ έληξε άδικα με την κοινωνία να δείχνει στο μέγιστο βαθμό την απανθρωπιά της και τις φυλετικές διακρίσεις που την κατέχουν. Ευτυχώς που υπήρχε και υπάρχει ο Bob Dylan αφήνοντάς μας ένα διαμάντι της μουσικής έτσι ώστε να μην ξεχάσει κανείς την απίστευτη ιστορία του "τυφώνα". 

Here come the story of the hurricane…