1 Ιουλ 2013

H@ppY FeW: Φαρσοκωμωδία


Του Νίκου Μπίνου 

Ακούγοντας κάποιος τη λέξη κωμωδία το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι η διασκέδαση μέσω κάποιου χιουμοριστικού θέματος. Θέλοντας να δώσουμε έναν επιπλέον ορισμό του όρου θα λέγαμε σίγουρα πως αυτός είναι επηρεασμένος και από το αρχαίο ελληνικό θέατρο που μας ξυπνά μνήμες από τη σάτιρα του πολιτικού στερεώματος. 

Εδώ ας κάνουμε μια μικρή παρένθεση η οποία θα είναι χρήσιμη για τη συνέχεια. Πριν από περίπου ένα χρόνο πραγματοποιήθηκαν, εις διπλούν, οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την τρικομματική κυβέρνηση των Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη. Κάνοντας λοιπόν αυτήν τη σύντομη αλλά αναγκαία παρένθεση είναι χρήσιμο να αναφέρω μια παρεά τριών ηθοποιών που μεγαλούργησαν στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Τα ονόματά τους ήταν αντίστοιχα Moe, Larry & Curly που αποτελούσαν τους αξεπέραστους και παγκοσμιώς γνωστούς ως «Τρίο Στούτζες». Επίσης την ίδια περίπου εποχή και πιο συγκεκριμένα την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, στην Αμερική κάνει την εμφάνισή του επίσης το αχτύπητο δίδυμο, που δεν είναι άλλο απο τους εκπληκτικούς «χοντρό και λιγνό». Κάπως έτσι έχω σαν εικόνα στο μυαλό μου τους ανθρώπους που έχουν την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και εξηγούμαι. 

Η αρχή της συγκυβέρνησης μου έκανε κάτι σαν τους Τρίο Στούτζες που πρόσφεραν ατελείωτες στιγμές γέλιου «πέφτοντας» από τη μια γκάφα στην άλλη. Και το κυριότερο όλων έχει να κάνει με τους απλούς πολίτες που έπρεπε να ανεχθούν τις γκάφες των κυβερνόντων. Και πριν λίγες μέρες έγιναν τα τρία δυο, όσον αφορά τις κεφαλές της ελληνικής κυβέρνησης. Εδώ έρχετε να κολλήσει γάντι η άλλη κωμική σειρά που σας ανέφερα νωρίτερα, και ταιριάζει όσον αφορά τόσο τον αριθμό των μέλων όσο και το μέγεθος τους. Φυσικά αυτό δεν αλλάζει καθόλου όλη αυτήν τη φαρσοκωμωδία που συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία παρόλο που ο αριθμός μειώθηκε κατά ένα μέλος. Γιατί τι παραπάνω θα μπορούσε να ήταν όλο αυτό το συνοθύλευμα από μια απίστευτη φαρσοκωμωδία; 

Και να προσθέσω πως όσοι ακόμα, δυστυχώς, πιστεύουν ότι εκείνοι που μας κυβερνούν θα μας βγάλουν από την κρίση καλό θα είναι να ξυπνήσουν. Στον αντίποδα τώρα ελπίζω να μην έχουμε οφθαλμαπάτες πως θα μας σώσει ο (Τ)σύριζα. Άλλωστε εντολές δέχονται όλοι και αν αποφασίσουν να διαφοροποιήσουν την τωρινή κατάσταση της χώρας θα είναι μόνο οι τροϊκανοί. 

Καθότι για κάθε καραγκιόζη υπάρχει και ένας Σπαθάρης που κουμαντάρει τις φιγούρες σ' ένα θέατρο σκιών. 

Καλό μήνα!