22 Ιουλ 2013

H@ppY FeW: Στον αστερισμό του ντόπινγκ


Του Νίκου Μπίνου

Σύμφωνα με πηγές, η λέξη αθλητισμός ως έννοια κάνει την εμφάνιση της το πιθανότερο στους μετά-ομηρικούς χρόνους μιας και δεν εμφανίζεται πουθενά τόσο στην Οδύσσεια όσο και στην Ιλιάδα. Στους περισσότερους απο ’μας τουλάχιστον που ακούν τη λέξη αθλητισμός και το πότε αυτός μπορεί να ξεκίνησε, αβίαστα φαντάζομαι τον ταυτίζουμε χρονικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σαν έπαθλο στους νικητές των αγώνων δεν προσφερόταν τίποτε περισσότερο από ένα στεφάνι κλαδιού ελιάς. Με το πέρασμα των χρόνων και την ταχύτητα που αλλάζει ο κόσμος, όλα αυτά ανατράπηκαν. 

Ο αθλητισμός πλέον έγινε επαγγελματικός με ότι αυτό συνεπάγεται. Στην εξέλιξη του, η πίτα μεγάλωσε δημιουργώντας χώρο για να παρεισφρήσουν λογιών λογιών παρατρεχάμενοι. Από μανατζαραίους, αθλητικές εταιρείες, εφημερίδες κ.ά. Και κάπου εδώ κάνει την εμφάνιση του το χρήμα. Στο βωμό του οποίου επιτρέπονται τα πάντα. Αρκεί και κερδίσουν οι αθλητές. Και πάντα όλο και περισσότερα. Σε αυτό όμως δεν έχω καμία αντίρρηση. Όταν φυσικά γίνεται στα πλαίσια του fair play. Τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον πληροφορούμαστε για ρεκόρ ανθρώπων-αθλητών που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε οτι μπορεί να συμβούν. Ρεκόρ που μόνο θαυμασμό και δέος μπορούν να προκαλέσουν σε όσους απλά δηλώνουν λάτρεις του αθλητισμού. 

Πίσω όμως απ’ όλα αυτά τα ρεκόρ κρύβεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, και η αιτία που ακούει στη λέξη ντόπινγκ. Πρόσφατο παράδειγμα, ένα ακόμα να σημειώσω, η αποκάλυψη ότι αθλητές που προετοιμάζονταν πριν από αγώνες στίβου πιάστηκαν ντοπέ. Φυσικά κι αυτό δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας μιας και η χρήση διάφορων ουσιών ήταν γνωστή απο την αρχαιότητα. Αυτού του είδους ο αθλητισμός, με την ευρύτερη έννοια, ουδέποτε με ενδιέφερε και ούτε πρόκειται ποτέ να με συγκινήσει. Και μην ξεχνάμε και όλο το τίμημα που ακολουθεί με τους συγκεκριμένους υπεραθλητές. Μου περνάει παγερά αδιάφορη όλη αυτή η μπίζνα που μοναδικό σκοπό έχει το ανελέητο κυνήγι της δόξας και του χρήματος. 

Και μιας και ο αθλητισμός είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, μπορούμε κάλλιστα να αντιληφθούμε τι πραγματικά παίζεται.