8 Ιουλ 2013

H@ppY FeW: Η συνομιλία σας καταγράφεται


Του Νίκου Μπίνου

Σάλο και οργή έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών που έχουν να κάνουν με τις παρακολουθήσεις που πραγματοποιεί η αμερικάνικη ΕΥΑ (NSA). Ας κάνουμε μια παύση εδώ μιας και ξαφνικά ανακαλύψαμε - για μια ακόμη φορά - την Αμερική (τελικά μου φαίνεται, ακόμα και αν δεν υπήρχε ο Κολόμβος ή εκείνος ο χαρτογράφος ονόματι Αμέρικο Βεσπούκι δεν θα μας γλίτωνε μετά απο μυριάδες ευκαιριών να μην ανακαλύπταμε την αμερικάνικη ήπειρο). 

Ενοχλήθηκαν, λέει, όλοι αυτοί που είχαν πέσει «θύματα» της αμερικάνικης αυτής υπηρεσίας στους οποίους περιλαμβάνονται εξέχουσες προσωπικότητες (βλ. Άνγκελα Μέρκελ, πρεσβείες, διπλωμάτες κ.ά.). Αμέσως μετά και χωρίς να χάσουν λεπτό ευκαιρία Ε.Ε., Γερμανία και Γαλλία ζήτησαν εξηγήσεις για όλες αυτές τις αποκαλύψεις προειδοποιώντας μάλιστα τους Αμερικάνους για επιπτώσεις στις ελεύθερες συνναλλαγές διατλαντικής ζώνης. Προφανώς σε όλους αυτούς που διαμαρτύρονται ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία όχι τόσο γιατί δε γνώριζαν την ύπαρξή των παρακολουθήσεων αλλά γιατί στόχοι παρακολούθησης τώρα πλέον είναι και οι ίδιοι. Άλλαξε κάτι; Σίγουρα όχι. Όλοι ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να μάθουν τα πάντα. Τρόποι υπάρχουν πολλοί (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κινητά, τόποι κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.). Άσε που όλα αυτά, facebook, google, youtube, όλο και κάποιας μορφής συνεργασία θα έχουν με αυτές τις υπηρεσίες. 

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως οι Αμερικάνοι έχουν ανακαλύψει πλέον τη γνωστή καραμέλα (ας όψεται εκείνη η μέρα του Σεπτεμβρίου του 2001) και για τα πάντα έχουν έτοιμη τη δικαιολογία πως ότι κάνουν είναι για την ασφάλεια των πολιτών πολεμώντας έτσι την τρομοκρατία. Τώρα πως αυτό μπορεί να δικαιολογησεί το γεγόνος ότι παρακολουθούσαν και διάφορα συνέδρια της Ε.Ε. είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Εκτός και αν έχουν βάσιμες υποψίες οτι κάποιος απο δαύτους έχει και την ιδιότητα του τρομοκράτη. 

Και όπως λέει εκείνο το γνωστό τηλεφωνικό μήνυμα: «για λόγους ασφαλείας, η συνομιλία μας καταγράφεται». Εμείς τουλάχιστον την απάντησή μας θα τη δώσουμε μέσα από τους στίχους του τραγουδιού που ακολουθεί.