2 Σεπ 2013

H@ppY FeW: Κλειστό λόγω διακοπών


Toυ Νίκου Μπίνου 

Καλοκαίρι ήταν και το φετινό και πάει. Λογικά ακόμα και οι τελευταίοι θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στο κλεινόν άστυ και κάθε κατεργάρης με τη σειρά του στον πάγκο του. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που είτε δεν έφυγαν καθόλου είτε ετοιμάζονται τώρα για τις διακόπες τους. Απλώς οι τελευταίες κατηγορίες αποτελούν την εξαίρεση. Ευρισκόμενος για αρκετές μέρες φέτος τον Αύγουστο στην πρωτεύουσα (τελείωσαν σχετικά νωρίς οι διακοπές μου) για ακόμα μια χρονιά προσπαθούσα να καταλάβω τι είναι αυτό που δε μου αρέσει στην Αθήνα το καλοκαίρι. Και ένω θα ακουστεί οξύμωρο από τη μια απολαμβάνω την πόλη μου κατά τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, από την άλλη όμως προσπαθώ να εντοπίσω τι είναι αυτό που με χαλάει. Και νομίζω οτι έβγαλα μια άκρη. 

Με ενοχλεί οτι η πόλη είναι «κλειστή». Γιατί δε μπορεί στο βωμό του Αυγούστου και της καλοκαιρινής ραστώνης να ερημώνει όλη η πόλη. Και δεν αναφέρομαι στον κόσμο που φεύγει για τις διακοπές του αλλά για την πλειοψηφία των μαγαζιών που έχει μπει λουκέτο. Δε μπορεί να είσαι χώρα που διατυμπανίζεις τον τουρισμό σου ανά την υφήλιο και η μητρόπολη της να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Πως θα εντυπωσιάσεις τον τουρίστα που δε θέλει να πάει για διακοπές στη Σαντορίνη αλλά θέλει να γνωρίσει τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία της Αθήνας; Και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στον τουρίστα αλλά και στον ντόπιο κάτοικο που αδυνατεί να κάνει διακοπές, αφού του στερείς την όποια διέξοδο για να διασκεδάσει; 

Φαντάσου να αποφάσιζες του χρόνου τον Αύγουστο να κάνεις τις διακοπές σου στο Παρίσι ή στο Λονδίνο. Από τη μια θα γοητευόσουν από τις πόλεις αυτές καθεαυτές και το πόσο ευκολές θα είναι οι μετακινήσεις λόγω καλοκαιρινής «μετανάστευσης» των πολιτών και από την άλλη να μην είχες που να διασκεδάσεις και να αντίκριζες μια αντίστοιχη Αθήνα στη Γαλλία ή την Αγγλία. Και όλα αυτά εάν θέλεις να λέγεσαι πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση πάμε «όλοι μαζί σε μια παραλία» και τα ξαναλέμε από το Σεπτέμβρη.