16 Σεπ 2013

H@ppY FeW: Ψάξε, ψάξε, δε θα τους βρεις..!


Του Νίκου Μπίνου

Το καλοκαίρι, οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ είχαν ξεχυθεί σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς τόσο της ηπειρωτικής όσον και της νησιωτικής Ελλάδας. Ο λόγος προφανής. Να εντοπίσουν καταστήματα, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο, για φαινόμενα φοροδιαφυγής και μη έκδοσης αποδείξεων για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Μάλιστα επανήλθε και ένα, προ διετίας, ξεχασμένο μέτρο, αυτό του κλεισίματος του καταστήματος σε περίπτωση που ο άμεσα θιγόμενος απο την παράβαση ήταν υπότροπος. Έτσι παρατηρήθηκαν τέτοιου είδους περιστατικά με διήμερα λουκέτα σε μαγαζιά αλλά και εντατικούς ελέγχους από ένα απλό ταβερνείο μέχρι και συναυλίες επωνύμων με χιλιάδες «πελάτες». 

Και αφού λοιπόν κοντοζυγώνει η λήξη και της φετινής τουριστικής περιόδου, η προσοχή στρέφεται πλέον σε μια άλλη κατηγορία αμετανόητων. Αυτοί που σαν παντίερα έχουν την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία. Μάλιστα ετοιμάζεται και σώμα εντοπισμού «μαύρων» εργαζόμενων με τα πρόστιμα να είναι εξοντωτικά. Κάτι σαν ταρίφα δηλαδή με περίπου δεκαχίλιαρο πρόστιμο ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Όλα καλά και όλα ωραία τα παραπάνω και κατ' εμε πρέπει να γίνουν μπας και αλλάξει η νοοτροπία που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις μιας και πρέπει να αποκτήσουμε κάποια στιγμή φορολογική συνείδηση. 

Κανείς όμως δε μας λέει τι πρόκειται να γίνει για ένα εξίσου σοβάρο, χρόνιο ζήτημα. Αυτό της διαφθοράς. Τρανό παράδειγμα και μέσα στα πρώτα θέματα των δελτίων ειδήσεων η δίκη Τσοχατζόπουλου. Αλλά πως να πιστέψει η κοινωνία ότι είναι ο μόνος σε αυτή την κατηγορία, όταν οι πολίτες αυτής της χώρας μετά τους πολιτικούς - βουλευτές κατατάσσει με σειρά προτεραιότητας εφοριακούς και δημάρχους ως τους περισσότερο διεφθαρμένους. Πως να το χωρέσει ο νους τους, πως ο μοναδικός διεφθαρμένος είναι ο Άκης; Οι υπόλοιποι σου λένε που είναι; Και μέσα σε αυτό, οι ποινές που επιβάλλονται για τέτοιου είδους αδικήματα... είναι σχεδόν αστείες μπροστά στο μέγεθος του αδικήματος. Κοινή συνισταμένη στο μυαλό των περισσοτέρων, αν όχι όλων, η αναποτελεσματικότητα και η απροθυμία των αρμοδίων. 

 ΟΛΑ ΤΡΙΓΥΡΩ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ