4 Σεπ 2013

Pass2Day | Η μουσική στην Ταϋλάνδη | #61

Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Κυριακή στο Vakxikon Radio, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 

Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας 

 
Λίγο παραπάνω από ένας μήνας πέρασε από την τελευταία στήλη Pass2day. Όλο αυτό το διάστημα η αλήθεια είναι ότι μαζεύαμε εμπειρίες για να τις μοιραστούμε μαζί σας. Το φετινό καλοκαίρι ήταν πραγματικά διαφορετικό από τα προηγούμενα. Ο λόγος είναι ότι η στήλη Pass2Day ταξίδεψε στην Ταϋλάνδη, διασχίζοντας τη χώρα από το ένα άκρο ως το άλλο. 

Από τη Μπανγκόκ και το Σουρατάνι ως το Σαμούι και το Πουκέτ. Το κοινό σημείο όλων αυτών των περιοχών είναι ο τρόπος διασκέδασης και η μουσική που παίζει στα περισσότερα μαγαζιά. Παρόλο που μιλάμε για εντελώς διαφορετικές περιοχές, από τη μία η Μπανγκόκ, μία μεγαλούπολη με τεράστιους ουρανοξύστες και απίστευτη κίνηση, από την άλλη το Σουρατάνι, μια περιοχή που το μόνο που ακούς είναι τις μαϊμούδες και τα παπαγαλάκια στους φοίνικες, και φυσικά το Σαμούι και το Πουκέτ, δύο τουριστικοί προορισμοί που προσφέρουν τα πάντα στους επισκέπτες -έχουν όλα τους ροκ τρόπο ζωής. 

 
Από την αρχή που πάτησα το πόδι μου σε αυτή τη χώρα, μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι οι περισσότεροι Ταυλανδοί είχαν μακριά νύχια και οι αρκετοί από αυτούς δούλευαν είτε σε εστιατόρια είτε σε πολυκαταστήματα, και φυσικά δεν έλειπαν τατουάζ. Το βράδυ λοιπόν που έβγαινα έξω για να πιω ένα ποτό, συναντούσα αυτά που δεν περίμενα. Τα περισσότερα μπαράκια έχουν μπάντες που παίζουν ζωντανή μουσική. Από ροκ εντ ρολ ως χέβι μέταλ. Το πιο ωραίο όμως είναι το ότι οι άντρες που έβλεπες το πρωί με τα μακριά νύχια είναι οι μουσικοί που παίζουν σε μπάντες μέχρι το πρωί. Το πιο περίεργο από όλα όμως είναι ότι σε αυτά τα μπαράκια συχνάζουν μόνο Ταυλανδοί και καθόλου τουρίστες. Εξαιρετικοί μουσικοί οι περισσότεροι από αυτούς, με υπέροχες φωνές και διάθεση για ροκ που συναντούσα για πρώτη φορά στην ζωή μου. Ζωή για τους ανθρώπους αυτής της χώρας είναι ένα ταξίδι στη διασκέδαση και στη μουσική. Κι όλοι τους είναι χαμογελαστοί και πρόθυμοι να σε βοηθήσουν. 

Όσο για τις τιμές, διαβάστε... Με 3 ευρώ πίνεις ποτό και με 2 ευρώ πίνεις μπύρα παρακολουθώντας ένα συγκρότημα για πάνω από τρεις ώρες να παίζει ζωντανά μουσική. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ποτέ στη ζωή μου δεν είχα δει τόσες πολλές Harley Davidson όσες είδα στην Ταϋλάνδη. Ένα δείγμα ακόμη ότι η Ταϋλάνδη είναι από τις πιο ροκ χώρες που υπάρχουν στον κόσμο χωρίς να το διατυμπανίζει... 

Καλό χειμώνα.