18 Σεπ 2013

Pass2Day | Scorpions, ένα ταξίδι που έφτασε στο τέλος του... | #63


Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Κυριακή στο Vakxikon Radio, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 

Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας 

«Τον περασμένο Δεκέμβριο αποφασίσαμε να σταματήσουμε», είπε ο τραγουδιστής των Scorpions, Klaus Meine.Αυτό το υπέροχο ταξίδι της μπάντας έφτασε στο τέλος του. Οι Scorpions είναι ένα από τα μακροβιότερα και επιτυχημένα hard rock συγκροτήματα που έχουν περάσει από το χώρο της μουσικής. Τα αδέρφια Shenker, o Rudolf και ο Michael ιδρύουν το 1969 στο Αννόβερο της Γερμανίας τους Scorpions. Την παρέα αυτή αποτελούν ο Klaus Meine (φωνητικά), ο άνθρωπος με την κρυστάλλινη φωνη, ο Lothar Heimberg (μπάσο) και ο Wolfgang Dziony (drums). Ενώ τα δύο αδέρφια παίζουν τις κιθάρες. Το 1972 λοιπόν κάνουν το ντεμπούτο τους στη δισκογραφία με το άλμπουμ Lonesome Crow. Ο μικρός αδερφός όμως, ο Michael Shenker αφήνει το συγκρότημα για τους UFO και αργότερα ιδρύει τους MSG (Michael Shenker Group). Δεν ήταν όμως η μοναδική αποχώρηση από το γκρουπ. 

Οι Lothar Heinberg και Wolfgang Dziony αποχωρούν και τις θέσεις τους παίρνουν οι Uli Jon Roth (κιθάρα), Francis Buchholz (μπάσο) και Herman Rarebell (τύμπανα). Η μπάντα θα παραμείνει ως έχει για τα επόμενα τέσσερα άλμπουμ με τη σημαντικότερη αλλαγή να έρχεται για ακόμη μία φορά από την κιθάρα και τον Uli Jon, και τη θέση του παίρνει ο Matthias Jabs, κιθαρίστας του γκρουπ από το 1979 εώς σήμερα. Το συγκρότημα έχει πουλήσει πάνω από 80 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο. Οι επιρροές των Scorpions ήταν κυρίως από τονμεγάλο Jimmy Hendrix, γι’αυτό άλλωστε είναι χαρακτηριστικές και οι κιθάρες σε όλα τα κομμάτια του γκρουπ. Τραγούδια όπως το No One Like You, Rock You Like A Hurricane, Rhythm Of Love έγιναν ύμνοι στα χείλη των θαυμαστών τους καθιερώνοντάς τους στο μουσικό στερέωμα. Οι Scorpions ποτέ δεν τα παράτησαν, έμειναν ενεργοί όλα αυτά τα χρόνια, σεβόμενοι το κοινό τους, αφήνοντάς τους μια τεράστια κληρονομιά που θα την κουβαλάνε μία ζωή!