7 Οκτ 2013

H@ppY FeW: Επικονωνία: Mια ανακάλυψη που τείνει να γίνει εθισμός


Του Νίκου Μπίνου

Από αρχαιοτάτων χρόνων και συγκεκριμένα από τη στιγμή που εμφανίστηκε στον πλανήτη γη ο άνθρωπος επικρατεί μια κοινή συνισταμένη. Η ολοένα αυξανόμενη επιθυμία ή και ανάγκη ακόμα για επικοινωνία. Άρτια συνυφασμένη με αυτή είναι και η λαχτάρα θα έλεγα για να διαδώσουμε αλλά και να δεχτούμε πληροφορίες. Κάνοντας μια συντομή ιστορική αναδρομή στους τρόπους που μας έφερναν όλο και πιο κοντά, δε θα μπορούσαμε σίγουρα να παραβλέψουμε το ταχυδρομικό περιστέρι και τους αγγελιοφόρους. Στρέφοντας το βλέμμα μας και σε άλλους πολιτισμούς θα συναντήσουμε τα σήματα καπνού των Ινδιάνων και όχι μόνο, αλλά και τα ρυθμικά χτυπήματα των ιθαγενών στα τύμπανά τους. 

Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου κάνει την εμφάνισή του ο λεγόμενος τηλεβόας, ενω λίγα χρόνια αργότερα ο υδραυλικός τηλέγραφος. Άξιο αναφοράς αποτελεί ως μέσο επικοινωνίας και το τηλεσκόπιο μιας και δίνει τη δυνατότητα για καταλαβαίνουμε οπτικά μηνύματα απο ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις. Το μεγαλύτερο και πιο αποφασιστικό βήμα για να φτάσει η επικοινωνία στα σημερινά δεδομένα ήταν σίγουρα η ανακάλυψη του τηλεφώνου απο τον Γκράχαμ Μπέλ. Η εξέλιξη των πραγμάτων από κει και πέρα είναι λίγο πολύ γνωστή. Με γοργούς ρυθμούς και στα τέλη του 19ου αιώνα εφευρίσκεται και ο ασύρματος. Τεράστια βήματα έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο αιώνα όσον αφορά την εξέλιξη της επικοινωνία με την εισβολή στις ζωές μας της τηλεόρασης, του ίντερνετ και των κινητών τηλεφώνων. Και όλα αυτά βεβαία μέχρι και την επόμενη ανακάλυψη (μπορεί να είναι ο διακτινισμός, ποιος ξέρει). 

Και κάπου εδώ έρχονται τα πράγματα να γίνουν κάπως περίπλοκα. Όταν η τηλεόραση μπήκε για τα καλά στη ζωή μας υποθέσαμε πως μας προσφέρει κάποιου είδους διασκέδασης και χαλάρωσης. Έως ένα σημείο με βρίσκει σύμφωνο. Όταν όμως φτάνουμε στο σημείο να σπαταλάμε κατα μέσο όρο 4 ώρες, τουτέστιν 25% του χρόνου που είμαστε ξύπνιοι, νομίζω ότι κάπου αρχίζουμε και χάνουμε το μέτρο. Φυσικά υπάρχουν και ένα σωρό επιπτώσεις που ακολουθούν την αλόγιστη χρήση του τηλεοπτικού δέκτη. Η μειωμένη προσοχή ή ενδιαφέρον σε φίλα προσκείμενα σε εμάς πρόσωπα, αλλά και τις όποιες συνέπειες επιφέρει στην υγεία μας. Ακόμα πιο ανησυχητικός είναι ο εθισμός που έχει προκαλέσει το ίντερνετ. Σε πρόσφατο γκάλοπ με αφορμή την έρευνα «The World Unplugged», ζητήθηκε από 1000 φοιτητές σε όλο τον κόσμο να αποχωριστούν για μια μέρα κάθε κινητή και ακίνητη συσκευή. Το αποτέλεσμα είναι άκρως ενδιαφέρον: η «καλωδίωση» και το on-line χτυπάνε κόκκινο. 

Πιο συγκεκριμένα, τα συμπεράσματα που προέκυψαν δείχνουν τα εξής: 1. Ενδείξεις εθισμού, 2. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων δεν ολοκλήρωσε το τεστ, 3. Τα κινητά τηλέφωνα πλέον είναι συνέχεια του χεριού μας κ.ά. Ενδεικτικά ανέφερα κάποια για να πάρουμε μια γεύση το τι πραγματικά γίνεται και να αναλογιστούμε και εμείς από τη μεριά μας πόσο μπορούμε να αποβάλλουμε σημάδια που δείχνουν τον οποιονδήποτε εθισμό. Άλλωστε, όπως έλεγαν και οι παλαιοί, «παν μέτρον άριστον».