10 Οκτ 2013

Lamia Bedioui «Χρυσή Πορτοκαλέα» [Χορηγός επικοινωνίας: Vakxikon Radio]


Η Lamia Bedioui και το συγκρότημά της παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «η Χρυσή Πορτοκαλέα», ένα ταξίδι γύρω από τη Μεσόγειο, τη «Mare Nostrum» των Ρωμαίων, την «Έσω Θάλασσα» των Ελλήνων. Αυτή η κλειστή ωσάν λίμνη υδάτινη έκταση, ομοιάζει με την Πηγή ή και το Πηγάδι των Παραμυθιών και των Μύθων, γύρω από το οποίο οι πολιτισμοί συναντιούνται και οι αυτοκρατορίες διασταυρώνουν τα ξίφη. Είναι η μέρα της γιορτής και το νανούρισμα, όμως είναι και ο θρήνος και το μοιρολόι. Είναι η βοή της καρδιάς της πόλης μα και η σιωπή της ερήμου... είναι μιά θάλασσα σπαρμένη με αντικριστά λιμάνια, πού 'χουν σοκάκια μυστικά και οδηγούν σε κρυφά τοπία της ψυχής, πότε στην ωραιότητα και πότε στο πάθος και στην οδύνη. Τοπία του πεύκου, του κυπαρισσιού, της φοινικιάς, του κίτρου, της συκιάς, του κισσού, της αμπέλου. Με τα παλιά όργανα του τόπου μας και της ευρύτερης λεκάνης της ανατολικής μεσογείου, τη λύρα, το κανονάκι, το ούτι, το λαούτο, τις φλογέρες, τα κρουστά αναζητούμε φωνές πού χάθηκαν στο χρόνο κι όμως είναι πάντα εδώ. Τα τραγούδια αποδίδονται σε ελεύθερη διασκευή-τηρώντας κατά το δυνατό την ισορροπία ανάμεσα στο σεβασμό της παράδοσης και την προσωπική και συλλογική ανάγκη έκφρασής μας. Προέρχονται (κατά κύριο λόγο), από το χώρο του ευρωπαϊκού νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Νότιος Γαλλία, Ισπανία) και των αραβικών λαών (Μαρόκο, Αλγερία , Τυνησία, Αίγυπτος, Συρία, Λίβανο), καθώς και της σεφαραδίτικης διασποράς και της αραβοανδαλουσιανής παράδοσης. Καλύπτουν μιά χρονική περίοδο, από το μεσαίωνα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Με αφορμή τα θέματα και τις εικόνες των τραγουδιών, αφηγούμαστε -παράλληλα με τη μουσική -την ιστορία ενός κοριτσιού, μιάς βασιλοπούλας, πού ονειρεύτηκε έναν κήπο με χρυσά πορτοκάλια και αναγκάστηκε να κάνει το γύρο του κόσμου ώσπου να τα βρει και να λύσει το αίνιγμα των ερωτευμένων. 

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Lamia Bedioui: τραγούδι και αφήγηση Λουκία Κωνσταντάτου: κανονάκι και φωνητικά Δημήτρης Χιώτης: κρητική λύρα, λαούτο, φωνητικά Γιώργος Βουρνάς: ούτι, κιθάρα, φλογέρες, φωνητικά Γιάννης Ευσταθόπουλος: κρουστά (bendir, darbuka, κύμβαλα, κρόταλα, κ.α.) 

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 
στο ΤΡΙΑΝΟΝ Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101, Αθήνα) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
Ώρα έναρξης: 8:30μμ 
Είσοδος 10 ευρώ 
 Κρατήσεις – Προπώληση: 210 9214248 – 6944 301678 
Πληροφορίες – εισιτήρια: www.viva.gr (online πωλήσεις από 4 Οκτωβρίου) www.eilissos.gr Διοργάνωση: Ειλισσός - μια εταιρία για τον πολιτισμό 
 e-mail: vassikri@gmail.com www.eilissos.gr www.facebook.com/eilissos