20 Νοε 2013

Pass2Day | Επιτέλους... έφτασε! | #71

Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Κυριακή στο Vakxikon Radio, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 

Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας


Ο νέος δίσκος των Pearl Jam με τίτλο «Lightning Bolt» είναι γεγονός. Ας κάνουμε όμως μια αναδρομή στην πορεία του συγκροτήματος, για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι. 

Η μπάντα απο το Σιάτλ δημουργήθηκε το 1991 από τους Stone Gossard στην κιθάρα και Jeff Ament στο μπάσο. Στη συνέχεια προστέθηκαν ο David Krusen(τύμπανα), ο Mike McCready στη βασική κιθάρα και ο Eddie Vedder (φωνητικά). Ο σέρφερ με τη ιδιόρυθμη φωνή, όχι μόνο ξέρει να τραγουδάει όσο πολλοί λίγοι. Και μιλάω και για μεγάλους σταρ, μιας και έχει τεράστιο ταλέντο στο να γράφει στίχους με ιδιαίτερο νόημα για τα τραγούδια της μπάντας. Η μουσική των Pearl Jam είναι βγαλμένη από τη δεκαετία του '70, με επιρροές από το πανκ, προστέθοντας όμως τη μελωδικότητα της μουσικής και των στίχων που τους έκανε διάσημους. Από το 1991 μέχρι σήμερα έχουν ηχογραφήσει δέκα άλμπουμ. 


Τέσσερα χρόνια πέρασαν μέχρι να φτάσουμε στο «Lightning Bolt». Επειδή τα πολλά λόγια είναι περιττά, όταν μιλάμε για τους Pearl Jam, πάμε να δούμε το νέο δίσκο. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να ακούσω ένα νέο «Vitalogy» ή ένα νέο «Ten». Η φωνή του Eddie Vedder βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση ενώ οι κιθάρες, ειδικά στα κομμάτια «Swallowed Whole» και «Let The Records Play», είναι απλά απολαυστικές. Το μουσικό ύφος του συγκροτήματος δεν αλλάζει στα κομμάτια «My Father's Son» και «Sirens», ενώ στο «Pendulum» φαίνεται καθαρά ότι η μπάντα πειραματίζεται και ανησυχεί, ψάχνοντας νέους μουσικούς δρόμους. 

Εν κατακλείδι το «Lightning Bolt» είναι ένας δίσκος καλός που θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει σε κάθε δισκοθήκη καθώς «ξεχυλίζει» από ευαισθησία, ειδικά στις μπαλάντες, ενώ σε πολλά από τα κομμάτια του δίσκου τα ηχεία πρέπει να καούν από την ένταση της μουσικής, έτσι όπως μας έχουν μάθει οι Pearl Jam.