18 Νοε 2013

Οι Χαλασοχώρηδες [Χορηγός επικοινωνίας: Vakxikon.gr]


Λίγα λόγια για το έργο: 

Το 1892 (ένα χρόνο πριν την πτώχευση του ‘93) δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ακρόπολη» το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Οι Χαλασοχώρηδες». Η ιστορία διαδραματίζεται στο νησί την τελευταία εβδομάδα βουλευτικών εκλογών. Ο Παπαδιαμάντης σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη της εποχής και προβάλλει τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους, παρουσιάζοντας με κωμικό τρόπο την αναστάτωση και τον εκφυλισμό της τοπικής κοινωνίας τις ημέρες των εκλογών. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Υπάρχουν απλώς άνθρωποι που συμμετέχουν σ’ ένα παιχνίδι ανταγωνισμού και επιβίωσης. Ψηφοφόροι και ψηφοθήρες έχουν μπροστά τους λίγες μέρες για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν... 

Σκηνοθετικό Σημείωμα: 

Το 2013 μέσα στη σύγχυση που όλοι βρισκόμαστε, αναζητούμε τις κοινές μας ιστορίες. Στοχαζόμαστε, μιλάμε, συμμετέχουμε πολιτικά. Στην παράσταση δεν υπάρχει αφηγητής. Χωρίς τον πλάγιο λόγο της αφήγησης, οι σκέψεις των ηρώων και του συγγραφέα μετατρέπονται σε δημόσιο λόγο. Οι Χαλασοχώρηδες δεν «μοιάζουν σαν να γράφτηκαν σήμερα», είναι σκωπτική περιγραφή του ίδιου πολιτικού συστήματος που σε εξελιγμένη μορφή έχουμε και σήμερα. «Η φιλοδοξία είναι η νόσος των χορτάτων, η λαιμαργία είναι των πεινασμένων το νόσημα» 

Συντελεστές Παράστασης: 

Κείμενο: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης 
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου 
Σκηνικά-κοστούμια: Λυδία Κοντογιώργη 
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου 
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου 
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα 
 Ερμηνεύουν: Ελισσαίος Βλάχος, Παύλος Εμμανουηλίδης, Ροζαμάλια Κυρίου, Αγγελική Μαρίνου, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτης Σούλης, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός 
 Φωτογραφίες: Studio 112 
 Σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Χρήστος Ατζινάς 

Στοιχεία Παράστασης: 

Οι Χαλασοχώρηδες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά επί σκηνής τη θεατρική περίοδο 2011-2012 στο Θέατρο Αλκμήνη. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν τέτοια, που οι Χαλασοχώρηδες συνέχισαν και την επόμενη θεατρική περίοδο, ενώ συμμετείχαν και σε διάφορα καλοκαιρινά φεστιβάλ, εντός και εκτός Αττικής (Πάτρα, Πύργο, Αμαλιάδα, Καλαμάτα, Σκιάθο, Σκόπελο, Παπάγου). Για τη θεατρική περίοδο, 2013-2014, αλλάζουν θεατρική στέγη και μετακομίζουν στο Altera Pars, όπου παρουσιάζονται στο κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή. 

Ημέρες και Ώρες Παράστασης: 

Σάββατο: 21.15 // Κυριακή: 18.30 
Τιμή Εισιτηρίου: 15 € (γενική είσοδος), 10 € (φοιτητικό, μειωμένο για ανέργους, άνω των 65, πολύτεκνους) και 12 € (για ομάδες 4 ατόμων και άνω) 

Θέατρο: Altera Pars, Μ. Αλεξάνδρου 123 Κεραμεικός / Τ.: 210-3410011 / www.alterapars.gr