16 Δεκ 2013

Η κατσαρόλα είναι... μπρούντζινη!


Του Νέστορα Πουλάκου 

Στην ημιβιομηχανική ζώνη του Αγίου Δημητρίου, μια ανάσα από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και το Σταθμό του Μετρό Άγιος Δημήτριος, βρεθήκαμε ένα βράδυ Παρασκευής του Νοεμβρίου μετά από μια ιδιαιτέρως κουραστική αλλά και θορυβώδη μέρα. Από τις συνεχείς «απειλές» περί οικονομικών μέτρων που επίκεινται καταπώς φαίνεται μέχρι τη νέα γενιά τρομοκρατών που έχει εμφανιστεί από την άλλη, η τρομοκρατία είναι παντού, σε κάθε γωνιά της πόλης, σε κάθε βλέμμα που συναντάμε. Κι εμείς την… καταδικάζουμε απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποιον κι αν έχει στόχο. Γι’ αυτό φροντίζουμε να απολαμβάνουμε τα πιο μύχια μυστικά της ζωής, δηλαδή να κάνουμε περισσότερο αισιόδοξη την καθημερινότητα μας. Εκείνο το βράδυ, λοιπόν, μετά από μια άσκοπη περιπλάνηση στο κέντρο της Αθήνας δοκιμάσαμε τις νέες γεύσεις του πολύπειρου σεφ Κώστα Συντάκα στο «Χυτήριο», ένα χώρο μεταξύ παραδοσιακού οινομαγειρείου, ταβέρνας και γκουρμέ εστιατορίου. Μην σας τρομάζουν όλα αυτά: κανένα πιάτο του, από την ιδιαίτερη και γευστική ελληνική ceasar μέχρι τα πεντανόστιμα μαριναριστά χοιρινά κομματάκια αλά γιαουρτλού, με καυτερή σάλτσα ντομάτας, γιαούρτι και μυρωδικά δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ! Από την άλλη μεριά, αν θέλετε να δοκιμάσετε την τραγανιστή γουρουνοπούλα του, ξεροψημένη στο φούρνο με χοντρό αλάτι, θα δώσετε όλα κι όλα 12 ευρώ το κιλό! Προσθέστε και το κουβέρ των 30 λεπτών… Ο γλυκομίλητος κύριος Κώστας είναι πάντοτε εκεί παρών ώστε να σας συμβουλεύσει μην τυχόν και έχετε μπερδευτεί με όλα τα καλά που διαβάζετε. Για να καταλάβετε, ανάμεσα στα φρέσκα τηγανιτά αυγά με λουκανικάκι καραμανλίδικο και πιπεριά Φλωρίνης, και το λουκάνικο Καρδίτσας με πράσο, φρέσκιες τηγανιτές πατάτες και λαδολέμονο μουστάρδας, δηλαδή δυο πιάτα που εκτοξεύουν τη χοληστερίνη στο κόκκινο, είναι διαθέσιμος και εύκαιρος παρά την πολλή δουλειά που έχει να σας καθοδηγήσει σύμφωνα και με τις άλλες επιλογές σας. Το «Χυτήριο» ήταν όντως χυτήριο, έξι μήνες πριν. Για την ακρίβεια ήταν χυτήριο μπρούντζου για περισσότερα από σαράντα χρόνια, το οποίο ανήκε στον πεθερό του κυρίου Κώστα. Όταν ο άνθρωπος συνταξιοδοτήθηκε και ο σεφ μας έφτασε στα όρια του δουλεύοντας σε ακριβά εστιατόρια και μεγάλα ξενοδοχεία με εξωφρενικά ωράρια, πήρε την απόφαση ζωής να ανοίξει το δικό του χώρο, τον οποίο θα διαμόρφωνε από τη διακόσμηση έως το μενού όπως ήθελε ο ίδιος. Μαγειρείο για την εργατική πελατεία από τις 12 το μεσημέρι. Εστιατόριο με πινελιές ταβέρνας από το απόγευμα. Εμείς, φάγαμε την ελληνική ceasar (με φρέσκια πανσέτα, γραβιέρα Κρήτης και κρουτόν σκόρδου), τα φρέσκα τηγανιτά αυγά με το καραμανλίδικο λουκανικάκι και τα μαριναριστά χοιρινά κομματάκια αλά γιαουρτλού, δίνοντας 14,40 ευρώ. Απολαύσαμε ένα θεσπέσιο μους σοκολάτας κερασμένο από τον κύριο Κώστα, ήπιαμε άφθονο νερό (μετά από τόσο κρέας) και κατευθυνθήκαμε δυο γειτονιές πιο κάτω, στον Ασύρματο του Αγίου Δημητρίου όπου μένουμε ώστε να ξεφύγουμε από τα… φώτα της όποιας τρομοκρατίας. 

*Μαγειρείο – εστιατόριο «Χυτήριο», Αϊδινίου 9 Άγιος Δημήτριος, τηλ. 2109713282 (κάνει και delivery!). Ανοιχτά καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι. Κυριακές κλειστά.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 10 του μηναίου περιοδικού Σχεδία (Δεκέμβριος 2013).