15 Ιαν 2014

Pass2Day | Tα καλύτερα άλμπουμ του 2013 | #76

Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Κυριακή στο Vakxikon Radio, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 

 Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας 

Τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από την τελευταία δημοσίευση της στήλης και οφείλω να ομολογήσω ότι μου λείψατε. Καλή χρονιά γεμάτη υγεία και δημιουργικότητα. Η πρώτη στήλη λοιπόν του χρόνου αναφέρεται στα 5 καλύτερα άλμπουμ του 2013 όπως τα «βλέπει» η στήλη Pass2Day και δεν θα πρέπει να λείπουν από καμία δισκοθήκη. 

5. David Bowie - The Next Day 


O δούκας, όπως τον αποκαλούμε, της μουσικής έπειτα από μια σιγή 10 ετών και ένα καρδιακό επεισόδιο, ξαναγύρισε. Το 2013 ήταν η χρονιά των μεγάλων επιστροφών. Oι Deep Purple, Black Sabbath, Jimmy Hendrix είναι τεράστια ονόματα στο μουσικό στερέωμα, κανείς τους όμως δεν είναι σαν τον David Bowie. Κατάφερε για ακόμη μία φορά να συνδυάσει τους εκπληκτικούς στίχους με τη μουσική του σήμερα, θυμίζοντάς μας όμως παράλληλα τις δεκαετίες που μεγαλούργησε. 

4. Pearl Jam - Lighting Bolt 


Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρώσει το άλμπουμ, το συγκρότημα. Η αλήθεια είναι ότι οι Pearl Jam μπορούν να θεωρηθούν πλέον κλασικοί στην ιστορίας της ροκ τόσο λόγω της μουσικής τους όσο και λόγω του ήθους και της αξιοπρέπειας τους. Στο άλμπουμ αυτό ο Eddie Vedder είναι πιο μεστός από ποτέ θυμίζοντας λίγο τις πανκ εκδοχές της μπάντας στα ξεκινήματά της. 

3. Kanye West 


I Am A God τραγουδάει στο άλμπουμ ο τραγουδιστής και γίνεται νούμερο 1 την πρώτη εβδομάδα στην Αμερική και σε 35 ακόμα χώρες. Ο αμετανόητος, τρελός, εκρηκτικός Kanye West δημιουργεί για ακόμη μία φορά ένα δίσκο - αριστούργημα, δείχνοντας σε όλους πως με σκληρή δουλειά και πειθαρχία είσαι ο καλύτερος. 

2. Queens Of The stone Age - … Like clockwork 


Ίσως ο καλύτερος δίσκος της χρονιάς, αν δεν υπήρχε η μπάντα που συμπληρώνει την πεντάδα. Είναι από τις λίγες φορές που σε ένα δίσκο δεν μπορείς να βρεις ένα τραγούδι που να μην σου αρέσει. Alex Turner, Dave Grohl, και Elton John έχουν προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά τους για να μαγέψουν όλους εμάς. 

1. Αrctic Monkeys - AM 


Μπορεί ο Alex Turner να έβαλε το χεράκι του στο Like clockwork, στο δικό του δίσκο όμως έβαλε τη φωνή και τους mainstream ήχους αναδεικνύοντας το AM ως το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς.Ο τύπος με τη φράντζα φλερτάρει για ακόμα μια φορά με τον κόσμο, δείχνοντας το ναρκισσισμό που τον διακατέχει. 

Do I wanna know 
If this feeling flows both ways? 
Sad to see you go 
Was sort of hoping that you'd stay 
Baby we both know 
That the nights were mainly made for saying things that you can't say tomorrow day 

Crawling back to you