16 Ιαν 2014

Αμ' έπος ανέργων [Συλλογικό, Vakxikon.gr 2013]


Του Θεοχάρη Παπαδόπουλου

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε το βιβλίο «Αμ’ έπος ανέργων» από τις εκδόσεις Vakxikon.gr. Πρόκειται για μια συλλογή οκτώ διηγημάτων για την ανεργία από εννιά συγγραφείς. Οι συγγραφείς είναι οι: Μαρία Γιαγιάνου, Λία Ζώτου, Θοδωρής Καραγεωργίου, Μαρία Κατσοπούλου, Χρήστος Α. Μιχαήλ, Δημήτρης Ροβόλας, Μαρία Σούμπερτ, Ελένη Τζατζιμάκη και Μαρία Τσιράκου. 

Σε όλα τα διηγήματα αναφέρονται διαφορετικές περιπτώσεις άνεργων που βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει προς το χειρότερο, τα όνειρά τους να γκρεμίζονται, τα σχέδια για το μέλλον να ανατρέπονται. «Τώρα που η χιονόμπαλα έγινε χιονοστιβάδα, τώρα που οι εξελίξεις μάς πρόλαβαν και η σήψη επιταχύνει επικίνδυνα, η μικρή μας συλλογή αποτελεί μια φωνή αλληλεγγύης στις σύγχρονες “Οδύσσειες” καθημερινών ανθρώπων», γράφει στον πρόλογο του βιβλίου η Μαρία Κατσοπούλου. 

Ο επιχειρηματίας που χρεοκόπησε και τρελάθηκε, η δασκάλα που μετατέθηκε από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, ο άνεργος που αναγκάζεται να πουλήσει το ένα του νεφρό, είναι κάποιες από τις περιπτώσεις που αναφέρονται, ενώ σε κάποια από τα διηγήματα προτείνονται ορισμένες λύσεις, τουλάχιστον για προσωρινή ανακούφιση από την ανεργία. Θα περίμενε κανείς ένα τέτοιο βιβλίο να άφηνε μια ζοφερή αίσθηση, να ήταν μελαγχολικό και καταθλιπτικό, όμως το ελαφρό χιούμορ που ενυπάρχει στα περισσότερα διηγήματα τα κάνει πιο ανάλαφρα, με αποτέλεσμα να διαβάζονται ευχάριστα και να προβληματίζουν δημιουργικά. 

Κλείνοντας, παραθέτουμε ένα τρίστιχο του Νίκου Καρούζου που χρησιμοποιείται ως μότο στην αρχή του βιβλίου: «Μην του μιλάτε είναι άνεργος / τα χέρια στις τσέπες του / σαν δυο χειροβομβίδες». 

*Η κριτική δημοσιεύτηκε στο βιβλιοφιλικό site www.diavasame.gr (12-12-13).