19 Φεβ 2014

Pass2Day | Τραγούδια με αληθινή ιστορία μέρος Β' | #81

Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Κυριακή στο Vakxikon Radio, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν.


Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας 


Νίκος Παπάζογλου - Φύσηξε Βαρδάρης 

Άλλο ένα τραγούδι που είναι αληθινή ιστορία, γραμμένο και τραγουδισμένο από τον Παπάζογλου είναι το Φύσηξε Βαρδάρης. Το τραγούδι αυτό κρύβει μια τραγική ιστορία. Είναι η αληθινή ιστορία του τραγουδοποιού και της μεγάλης του αδερφής. Ένα βροχερό πρωινό λοιπόν ενω κατευθύνονταν στο σχολείο του μικρού Νικόλα, όπως κάθε μέρα, η μοίρα τους επιφύλασσε ένα τραγικό παιχνίδι. Ο οδηγός ενός λεωφορείου χάνει τον έλεγχο υπό την πίεση πολλής βροχής και ομίχλης και πέφτει πάνω στην στάση σκοτώνοντας την αδερφή του Παπάζογλου, μπροστά στα μάτια του.

Το τραγικό αυτό συμβάν ήθελε πάντα να το κάνει τραγούδι και να το αφιερώσει στην αδικοχαμένη του αδερφή.

Πριν να σε χορτάσουνε τα μάτια μου 
σε άρπαξε θαρρείς το λεωφορείο 
κι έμεινα να κοιτώ καθώς χανόσουνα 
κι έφτανε ως το κόκαλο το κρύο 


The Clash - White Riot 

H μεγαλύτερη ανατροπή που γνώρισε η μουσική σκηνή στην Αγγλία "ακούει" στο όνομα Clash. O Joe Strummer και o Paul Simonon, μέλη της μπάντας, βρέθηκαν κατηγορούμενοι σε επεισόδια που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια ενός καρναβαλιού στο Notting Hill. Μαύροι διαδηλωτές ήρθαν σε σύγκρουση με αστυνομικούς διαμαρτυρόμενοι για την καταπιεστική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα μέλη της μπάντας ήταν με το πλευρό των μαύρων διαδηλωτών. Αυτή η ανατραχή ήταν και η αφορμή για να γραφτεί το πρώτο σίνγκλ του συγκροτήματος με τον τίτλο White Riot, το 1977. Στο οπισθόφυλλο του δίσκου υπάρχουν φωτογραφίες από εκείνη την ταραχώδη ημέρα.