31 Μαρ 2014

Τι σημαίνει ευτυχία


Του Νέστορα Πουλάκου 

Ευτυχία σημαίνει να κοιμάσαι τα βράδια έχοντας ήσυχη τη συνείδηση σου. Χωρίς να έχεις βλάψει κανέναν για να πετύχεις το σκοπό σου, χωρίς να έχεις υποβαθμίσει, προσβάλλει τον συνάνθρωπο σου. 
Ευτυχία σημαίνει να ξυπνάς τα πρωινά και να κοιτάζεις το πιο γλυκό κομμάτι της ζωής σου. Τη σύντροφο που αγαπάς. Το παιδί που μεγαλώνεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 
Ευτυχία σημαίνει να κοιτάζεις στα μάτια τον εαυτό σου, όταν στέκεσαι μπροστά στον καθρέφτη το πρωί, πριν πας στη δουλειά. Γιατί δεν κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλο σου, δεν ντρέπεσαι γι’ αυτά που κάνεις, αλλά παίρνεις δύναμη για τις ανάγκες του καθημερινού αγώνα που δίνεις. 
Ευτυχία σημαίνει να έχεις δουλειά. 
Ευτυχία σημαίνει να αντιμετωπίζεις τους συναδέλφους σου, ακόμα και τους πιο δύσπιστους, με χαμόγελο, χιούμορ, σεβασμό και κατανόηση. Το εργασιακό περιβάλλον είναι ιερό, η προσωπική σου γαλήνη απαραίτητη και οι ψυχοσυνθέσεις των διπλανών σου απρόβλεπτες. 
Ευτυχία σημαίνει να τρως ένα καλομαγειρεμένο φαγητό. Να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή αυτής της διαδικασίας. 
Ευτυχία σημαίνει να μπορείς να διαθέτεις ένα πιάτο φαγητό κάθε μεσημέρι. 
Ευτυχία σημαίνει να έχεις την άνεση να εκμυστηρευθείς στους καλύτερους σου φίλους αυτά που σε απασχολούν, που σε προβληματίζουν. Αυτά για τα οποία θα πρέπει να ασχοληθείς σοβαρά και να επιλύσεις. 
Ευτυχία σημαίνει να έχεις καλούς φίλους. 
Ευτυχία σημαίνει να μπορείς να διασκεδάζεις τα βράδια μετά τη δουλειά. Οπουδήποτε, με τον όποιο τρόπο: το χαμόγελο της συντρόφου σου, η ζεστασιά του σπιτιού σου, η θαλπωρή της οικογένειας σου, η μέθη ενός μπαρ, η ψυχαγωγία μιας ταινίας, οι όμορφες κουβέντες σε ένα μεζεδοπωλείο, η καλή παρέα, είναι αυτοί οι τρόποι. 
Ευτυχία σημαίνει να μπορείς να διασκεδάζεις τα βράδια. 
Ευτυχία σημαίνει να κοιμάσαι τα βράδια σώος και αβλαβής. Σωματικά, συναισθηματικά, ψυχολογικά. Χωρίς σκοτούρες, χωρίς υπερβολές, χωρίς ματαιοδοξίες. Να κοιμάσαι ήσυχος. Το μυαλό σου να ταξιδεύει σε όνειρα και να μην εγκλωβίζεται σε εφιάλτες. 
Ευτυχία σημαίνει να ζεις. 

Αυτό το «διάλειμμα» της στήλης από τη ροή των γεγονότων, αφιερώνεται στην Ιωάννα Κ., που μου έμαθε πολλά από τα παραπάνω. Που μου έδειξε κάποια στιγμή στη ζωή μου, τι σημαίνει ευτυχία. Καλό ταξίδι Χουανίτα. 

*Η επιφυλλίδα ΣΤΟΠ ΚΑΡΕ δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ (30-3-14).