9 Μαρ 2014

Σαν καλό σινεμά


Του Νέστορα Πουλάκου

Με μπόλικο θέατρο στο βιογραφικό του και συμμετοχές σε δεκάδες ταινίες του ελληνικού σινεμά από τη δεκαετία του 1990, ο Κώστας Ξυκομηνός διακρίνεται από το 1997 και για την… κουζίνα του! Οι πιο ακραιφνείς σινεφίλ θα τον θυμάστε ως παραγωγό κινηματογραφικών ταινιών στο «No Budget Story» του Ρένου Χαραλαμπίδη, οι περισσότεροι όμως σίγουρα έχετε δει την οριακή, εκρηκτική ερμηνεία του στο «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη –για πολλούς, η ταινία που «άλλαξε» τον ελληνικό κινηματογράφο. Στην καρδιά των Κάτων Πετραλώνων, όμως, ο Κώστας δίνει κάθε βράδυ –σε όσα τελοσπάντων δεν πρωταγωνιστεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο- μια διαφορετική «ερμηνεία»: αυτήν του καλού οικοδεσπότη στη «Βόλτα», ένα ζεστό μεζεδοπωλείο με τις σπιτικές γεύσεις της ίδιας της μητέρας του. «Όταν πρωτοξεκινούσα στο θέατρο, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, έψαχνα να βρω την αυτονομία μου ώστε να κάνω τα πράγματα που ήθελα μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις», μας εξομολογείται ο Κώστας καθώς δοκιμάζουμε τις υπερόχες πατατούλες με μυρωδικά. «Τότε, λοιπόν, έπαιζα στο θέατρο Αλκμήνη, εδώ στα Κάτω Πετράλωνα. Έτσι, είδα αυτό το μαγαζί, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ήταν το τελευταίο μονοπώλιο σπίρτων, και αποφάσισα να το πάρω και να το φτιάξω ώστε να γίνει ο χώρος που θα φιλοξενεί τις γεύσεις της μητέρας μου, η οποία ως τότε δούλευε εξαντλητικές ώρες σε διάφορα εστιατόρια», συμπληρώνει. Το μαγαζί άνοιξε το 1997 ως «Μονοπώλιο» και παρέμεινε με αυτό το όνομα μέχρι πρόπερσι. «Είχα μιζεριάσει με όλη αυτήν την κατάσταση», λέει ο Κώστας, «άκουγα και συνέχεια τη φράση “να σπάσουμε το μονοπώλιο” και μου τη βάρεσε». Και σημειώνει: «όταν έχεις σκάσει απ’ όλα αυτά, τι λες; Ας πάω μια βόλτα να ξεσκάσω». Παρεμπιπτόντως, κι ενόσω μας έλεγε όλα τα παραπάνω ο Κώστας με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο, εμείς δοκιμάζαμε το λαχταριστό γεμιστό κοτόπουλο της μητέρας του: Παραγεμισμένο με αποξηραμένα φρούτα, δαμάσκηνα, βερύκοκα, αμύγδαλα, καρύδια, λουσμένο με σως πορτοκάλι και σβησμένο με κρασί μοσχάτο Λήμνου, η συνοδεία ρυζιού με σταφίδες, σύκο, αχλάδι και τσάντνεϊ, το «απογείωνε» εντελώς. Μαζί με το πιάτο αυτό, πήραμε τις πατατούλες που προαναφέραμε και μια πατζαροσαλάτα (με γιαούρτι, καρύδια και κάρδαμο), πληρώνοντας συνολικά 14,50 ευρώ. Γκουρμέ γεύσεις που φέρνουν στην κουζίνα της μαμάς; Ο πάντα χαμογελαστός Κώστας να σε εξυπηρετήσει και να προτείνει το πιάτο που σου ταιριάζει; Ή οι ατελείωτες κουβέντες που κάνεις μαζί του για ότι παίζει στο ελληνικό σινεμά αυτή την περίοδο; Όλα τα παραπάνω κι άλλα πολλά συντελούν στην καλή διασκέδαση και το ποιοτικό φαγητό που προσφέρει η «Βόλτα», με έναν εντελώς κινηματογραφικό τρόπο και αέρα. 

Μεζεδοπωλείο «Βόλτα», Ιπποθοντιδών 10 & Κειριαδών Κ. Πετράλωνα, 210 3459172, 
Τρίτη - Σάββατο από τις 8:00 μ.μ. Κυριακή ανοιχτά το μεσημέρι από τη 1:30 μ.μ. 

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο τχ. 13 του μηνιαίου περιοδικού Σχεδία (Μάρτιος 2014).