9 Απρ 2014

Pass2Day | 20 χρόνια χωρίς τον Kurt Cobain | #87

Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Κυριακή στο Vakxikon Radio, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 

Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας 


20 χρόνια έχουν περάσει από την αυτοτοκτονία του μεσσία και δημιουργού της grunge μουσικής σκηνής Kurt Cobain. Στις 8 Απριλίου του 1994, ένας ηλεκτρολόγος βρίσκει νεκρό τον τραγουδιστή στο σπίτι του στην Αμερική και δίπλα του ένα πιστόλι. Ο Kurt Cobain είχε «τινάξει» τα μυαλά του στον αέρα, αφήνοντας ένα σημείωμα που έγραφε: Για χρόνια τώρα δεν έχω νιώσει τον ενθουσιασμό να ακούσω, να δημιουργήσω ή να γράψω μουσική…Ο ιατροδικαστής που τον εξέτασε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο τραγουδιστής ήταν νεκρός από τις 5 Απριλίου, ενώ στο αίμα του βρέθηκε μεγάλη ποσότητα από ηρεμιστικά και υπερβολική δόση ηρωίνης. 

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τον μεγάλο Kurt Cobain; Τις απίστευτες, γεμάτες ένταση συναυλίες; Τους δίσκους και τα τραγούδια που μεγάλωσαν μια ολόκληρη γενιά και θα μας συνοδεύουν για πάντα; Όλα αυτά μαζί με τη χαρακτηριστική σκηνή να σπάει την κιθάρα του στο ανεπανάληπτο smells like teen spirit σε συναυλία. Ο Kurt Cobain ήταν γεννημένος να γίνει μεγάλος μουσικός. Από τα δύο του χρόνια αρχίζει να τραγουδάει και από τα πέντε του παίζει κιθάρα, μα τα πρώτα του ακόρντα να είναι το συγκρότημα AC/DC. 


Παιδί χωρισμένων γονιών και βασανισμένος από τα παιδικά του χρόνια, βρίσκει διέξοδο στα ναρκωτικά. Δοκιμάζει μαριχουάνα στα δεκατρία του και ντρέπεται για τους γονείς του. Είναι ο ιδρυτής των Nirvana, μαζί με τον Krist Novoselic. H δικαίωση για το συγκρότημα έρχεται με το άλμπουμ Nevermind και οι Nirvana γίνονται οι πατέρες της grunge. 

Ο Kurt Cobain ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ, κάνοντας χρήση με την ίδια του τη γυναίκα, την Courtney Love, την οποία είχε παντρευτεί το 1989 και με την οποία είχαν κάνει ένα κοριτσάκι, την επιμέλεια της οποίας είχε αναλάβει η αδερφή της γυναίκας του λόγω της χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Η ίδια του η γυναίκα εικάζεται ότι ήταν και η καταστροφή του καθώς κυκλοφορούν και πολλές θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον θάνατό του, στις οποίες εμπλέκεται.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική έχασε έναν πολύ μεγάλο καλλιτέχνη νωρίς, αφήνοντας όλους εμάς με ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό. Τι θα μπορούσε να είχε κάνει όλα αυτά τα χρόνια ο μεγάλος Kurt Cobain;