6 Απρ 2014

Πρόγνωση καιρού [Θεοχάρης Παπαδόπουλος, Vakxikon.gr 2014]


Της Μαρίας Κατσοπούλου

Ο Θεοχάρης Παπαδόπουλος είναι γνωστός στους περισσότερους από μας. Έχει υπάρξει πολυγραφότατος και πολυπράγμων, και πάντοτε δίνει το παρόν στα σύγχρονα λογοτεχνικά δρώμενα. Με την Πρόγνωση Καιρού ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με τους προβληματισμούς του ποιητή και τις ενδόμυχες σκέψεις του. 

Το στοχαστικό ύφος των ποιημάτων δημιουργεί, ή μάλλον εντείνει τις εκάστοτε υπαρξιακές ανησυχίες των ανθρώπων, ενώ παράλληλα ευνοεί την οικειότητα του κλίματος με την απλή χρήση της γλώσσας του ποιητή. 

Τα κύρια θέματα που πραγματεύεται η ποιητική αυτή συλλογή είναι τα γνωστά σε όλους και μη εξαιρετέα θέματα της μοναξιάς, της νοσταλγίας της παλιάς γειτονιάς, της καθημερινής ανίας, της ματαιότητας των τετριμμένων, της προσμονής ενός καλύτερου «αύριο». 

Προκειμένου να αποδοθεί ευθέως η περιγραφή των συναισθημάτων που καλλιεργούνται μέσα στο ποιητικό καιρικό κλίμα της συλλογής του, ο Θεοχάρης Παπαδόπουλος χρησιμοποιεί τις καιρικές συνθήκες ως αλληγορία, -πέρα από το ομώνυμο ποίημα- τόσο στους τίτλους (Καιρός, Η ομπρέλα, Υγρασία), όσο και στο περιεχόμενο (Η μοναξιά παγώνει την καρδιά σου, Ένα κερί ανάβεις, /μια πνοή ανέμου, / σου το σβήνει). 

Συνοψίζοντας, θα έλεγε κανείς πως η Πρόγνωση Καιρού επισημαίνει τον πόνο μα και την ελπίδα ενός ανθρώπου που ζει μέσα σε μια άχαρη και κρύα κοινωνία, και που προσπαθεί να βρει διέξοδο από τον στάσιμο κόσμο μέσω της γραφής.