7 Μαΐ 2014

Pass2Day | Νέος δίσκος από τον Σταμάτη Κραουνάκη | #89

Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Κυριακή στο Vakxikon Radio, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 

Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας 

 
Όταν ακούς ότι ο Σταμάτης Κραουνάκης βγάζει νέο δίσκο, η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό είναι γιατί δεν τον εχω ακούσει ακόμα! Ο νέος δίσκος λοιπόν του Κραουνακη είναι διαθέσιμος στα δισκοπωλεία και στα περίπτερα κι έχει τον τίτλο «Stamdoc14, Η λειτουργία των πόλεων». Πρόκειται για ένα διπλό cd με 31 τραγούδια και 10 κείμενα του Σταμάτη Κραουνάκη. Σε μια εποχή που το καλό τραγούδι και γενικά οτιδήποτε όμορφο και ανένταχτο στην τέχνη τείνει να εξαφανιστεί, ο Κραουνάκης δηλώνει παρών για ακόμη μία φορά. Στα 31 τραγούδια του «Stamdoc14, Η λειτουργία των πόλεων» τους στίχους έχουν γράψει ο Σταμάτης Κραουνάκης,ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Ιάκωβος Καμπανέλης, ο θεατρικός συγγραφέας Άκης Δήμου και ο συνθέτης έχει δανειστεί και στίχους από ποιήματα της Κική Δημουλά. Στο διπλό cd τραγουδάνε από τον Γιώργο Μαργαρίτη και την Βίκυ Μοσχολιού μέχρι την Γιώτα Νέγκα και την Γωγώ Τσαμπά. 


Με τη φράση της Στέφαν Έσσελ: «Η δημιουργία είναι η μόνη αντίσταση» ξεκίνησε την παρουσίαση του νέου του δίσκου που έγινε στις 2 Μαΐου στην Θεσσαλονίκη. Γράφει χαραχτηριστικά ο μεγάλος αυτός μουσικός: «Με τραγούδια θα επιτεθώ, κλέβω απ' τ’ αηδόνια φωνές…μου αφήνουν γράμματα οι φευγάτοι… μπόρεσα ν' ακούσω την ψυχή μου έρημη μέσα στη νύχτα της πόλεως… οι πόρτες ανοιχτές και μπήκα… άλλα είναι αυτά που συμβαίνουν από αυτά που γράφονται για ζωή… η αυλή μας έβγαζε φως εχτές το είδα…»