21 Μαΐ 2014

Pass2Day | Ο "πατέρας" του ηλεκτρικού ενισχυτή | #91

Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και κάθε Κυριακή στο Vakxikon Radio, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 

Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας 


"Λόρδος του Ήχου" είναι το προσωνύμιο που έχει δοθεί στον James Charles "Jim" Marshall, εφευρέτη και κατασκευαστή των γνωστότερων και καλύτερων, για πολλούς ενισχυτές ήχου στον κόσμο, τους Marshall. Γεννημένος στο Λονδίνο στις 29 Ιουλίου του 1923, έδειξε από μικρός τη ροπή που είχε στη μουσική. Το τραγούδι και ιδιαίτερα τα τύμπανα, ήταν η μεγάλη αγάπη του Marshall. Παράλληλα με την ενασχόλησή του με τη μουσική, το πρωί εργαζόταν ως ηλεκτολόγος και τις υπόλοιπες ώρες έκανε μαθήματα ντραμς σε μετέπειτα πασίγνωστους ντράμερ της εποχής. Η πρωινή δουλειά του τον βοήθησε να φτιάξει το πρώτο σύστημα ενισχυτών για να ακούει τη φωνή του. Το πρώτο μαγαζί που ανοίγει είναι ένα κατάστημα που πουλάει ντραμς και κιθάρες.


Ο Ρίτσι Μπλάκμορ των Deep Purple ήταν από τους διασημότερος πελάτες του, για τον οποίον έφτιαχνε ενισχυτές κατά παραγγελία με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Πολλοί όμως μουσικοί της εποχής πήγαιναν στον Jim για να φτιάξουν ενισχυτή στα μέτρα τους. Η επιτυχία φυσικά δεν άργησε να έρθει και το και το 1962 ιδρύει την εταιρεία Marshall Amplification. Εκτός λοιπόν από το επιχειρηματικό του έργο, ο "Λόρδος του Ήχου" είχε και μεγάλο φιλανθρωπικό έργο για το οποίο και τιμήθηκε από την βασίλισσα Ελισάβετ. Στις 5 Απριλίου του 2012, σε ηλικία 89 ετών, αφήνει την τελευταία του πνοή. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του μπασίστα των Motley Crue Νίκι Σιξ ο οποίος σημειώνει: "Στον καλό Τζιμ: ήσουν υπεύθυνος για μερικές από τις καλύτερες ηχητικές στιγμές στην ιστορία της μουσικής, αλλά και κατά 50% υπεύθυνος για την απώλεια της ακοής μας."