28 Μαΐ 2014

Pass2Day | Ο "πατέρας" της ηλεκτρικής κιθάρας ήταν Έλληνας | #92

Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και το ίδιο βράδυ στο Vakxikon Radio, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 

Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας


Τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου πενταγράμμου έχουν χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιούν ακόμα κιθάρες "Εpiphone", όπως οι Slash, Radiohed, Beattles, Nirvana, Joe Bonammassa και πολλοί άλλοι. Είναι γεγονός ότι η πιο παλιά ηλεκτρική κιθάρα που κυκλοφόρησε στην Αμερική έχει τη σφραγίδα του Επαμεινώντα Σταθόπουλου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Αναστάσιος Σταθόπουλος καταγόταν από την Λακωνία αλλά μετανάστευσε στη Σμύρνη. Εκεί γνωρίστηκε με έναν Ιταλό ο οποίος έφτιαχνε τα καλύτερα μουσικά όργανα. Άνοιξε κατάστημα με μουσικά όργανα και παντρεύτηκε κάνοντας τέσσερα παιδιά. Ένα κορίτσι και τρία αγόρια. 

 
Λίγο πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο η οικογένεια όπως και πολλές ακόμα έφυγαν για την Αμερική και συγκεκριμένα για το Κουίνς. Ο Σταθόπουλος λοιπόν γνώρισε ακόμα έναν Ιταλό, εξαιρετικό τεχνίτη στα μουσικά όργανα, εκπαιδεύει και τους τρεις γιούς του στην τέχνη αυτή και γίνονται πασίγνωστοι σε όλη την πολιτεία με την επωνυμία "A.Stathopoulo". Το 1915 πεθαίνει ο πατέρας και αναλαμβάνουν τα τρία αγόρια με επικεφαλή τον Επαμεινώντα. Το 1924 η εταιρεία αλλάζει επωνυμία και λέγεται "Epiphone", όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. 


Όλοι οι βιρτουόζοι οργανοπαίκτες της εποχής αγοράζουν "Epiphone" μουσικά όργανα και ειδικα κιθάρες. Ο Επαμεινώντας προσπαθούσε μαζί με τον φίλο του και βιρτουόζο της κιθάρας Les Paul, να φτιάξει κιθάρα χωρίς ακουστικό ηχείο. Τελικά τα κατάφερε να φτιάξει κιθάρα από μασίφ ξύλο και μαγνήτες, τη γνωστή σε όλους μας ηλεκτρική κιθάρα. Το 1943 πεθαίνει από λευχαιμία και τα αδέρφια του τσακώνονται μεταξύ τους για το πως θα μοιράσουν την περιουσία. Τελικά ο κύριος ανταγωνιστή της "Epiphone", η Gibson εξαγοράζει την εταιρεία για 20 χιλιάδες δολάρια. Το θέμα όμως είναι ότι μπαίνοντας στο εργαστήριο της "Epiphone" δεν σεβάστηκαν τίποτα, σπάζοντας και καταστρέφοντας για πάντα αρχεία και καλούπια της οικογένειας Σταθοπούλου. Epi λοιπόν όπως Επαμεινώντας.