11 Ιουν 2014

Pass2Day | Bραβείο Grammy για έναν Έλληνα | #94

Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και το ίδιο βράδυ στο Vakxikon Radio, 8-10 το βράδυ, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 

Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας

Αν κάποιος μας έλεγε ότι ένας Έλληνας κέρδισε το πρώτο βραβείο Grammy μουσικής θα μας φαινόταν, αν όχι απίστευτο σίγουρα πάρα πολύ δύσκολο. Η παργματικότητα όμως είναι ότι ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Γκαραβέλας κέρδισε το βραβείο Grammy ραδιοφώνου το 2004, ως ο καλύτερος ραδιοφωνικός παραγωγός στον κόσμο από το CMA Nashville TN. Τον Νίκο Γκαραβέλα τον γνωρίσαμε αρχικά από τους ραδιοφωνικός σταθμους Αθήνα 9.84 και το Κανάλι 1 του Πειραιά 90.4, αλλά και από τον Love Radio όπου κάνει εκπομπή μέχρι σήμερα. Τον γνωρίσαμε μουσικά από τις country επιλογές του αλλά και από την ινδιάνικη μουσική του (native american). Άλλωστε από μικρός μάζευε δίσκους από αυτά τα είδη μουσικής, έχοντας σήμερα μια μεγάλη και σπάνια δισκοθήκη.

Ως ραδιοφωνικός παραγωγός έχει κάνει εκπομμπές και εκτός των συνόρων της Ελλάδας, όπως είναι η Αγγλία και η Αμερική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρώτη του εκπομπή στο μεγαλύτερο ραδιοφωνικό σταθμό στην Αμερική: όταν αρχίζει να μιλάει στην εκπομπή του με αμερικανική προφορά και στο διάλειμμα τον παίρνει τηλέφωνο ο διεθυντής του ραδιοφώνου και του λέει ότι "εμείς θέλουμε να μιλάς με προφορά ελληνική, γι' αυτό σε διάλεξε ο κόσμος ως τον καλύτερο ραδιοφωνικό παραγωγό". Στο παλμαρέ του έχει ακόμα διακρίσεις από τη φυλή των Apachie, από την φυλή των Kiowa και την φυλή των Sioux, με τα αντίστοιχα ονόματα Φτερό Αετού και Θώρακας Πολεμιστή, Whispering Wind και Οnokio (άνεμος), γαι την προσφορά του και την προάσπιση των Iνδιάνων σε όλο τον κόσμο.

Τον τελευταίο καιρό ο Νίκος Γκαραβέλας διατηρεί τον ιντερνετικό σταθμό G. Garavelas, όπου G το σημείο G της μουσικής. Ένα ακόμα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τον μεγάλο αυτόν ραδιοφωνικο παραγωγό.