5 Ιουλ 2014

Γεύσεις χωρίς μεσάζοντες 
Του Νέστορα Πουλάκου

Η βόλτα μας στα αθηναϊκά συνεργατικά καφενεία συνεχίζεται. Άλλωστε σε αυτήν την «περίεργη» εποχή, όπου η γκρίνια και η μιζέρια περισσεύουν, η όρεξη για πραγματική δουλειά και η θετική διάθεση μάς κάνουν να αισιοδοξούμε για το μέλλον μας. Πιο ανθρώπινο, πιο ζεστό, πιο συνεργατικό. Παραδίπλα από την κομβική οδό Αιγαίου, όπου συνδέει τη Νέα Σμύρνη, τη Δάφνη και τον Άγιο Δημήτριο με την οδό Συγγρού και το κέντρο της Αθήνας, στην καρδιά της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου, ανακαλύπτουμε τις «Σαΐτες», ένα καφενείο – ρακομεζεδοπωλείο που συνήθως συναντάμε εδώ και χρόνια στην Αμοργό, την Ανάφη και την Αστυπάλαια.

Η οσμή «ελευθερίας» που αναδύει ο χώρος, πηγάζει από μια σειρά πραγμάτων: τα περισσότερα αντικείμενα όπως και το ντεκόρ του καφενείου είναι φτιαγμένα από τα ίδια τα παιδιά που άνοιξαν το χώρο, άνθρωποι που όταν ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με την ανεργία αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Η ατμόσφαιρα είναι ζεν, τα πιάτα ημέρας θυμίζουν την κουζίνα της μαμάς, και οι χαμηλές τιμές φαγητού και ποτού μας πάνε πίσω, στις όμορφες, αγνές εποχές των παιδικών μας χρόνων όπου οι αδικαιολογήτως τιμολογημένες υπεραξίες ήταν κουκίδες στον ωκεανό.

Οι «Σαΐτες» δεν είναι το κλασικό φαγάδικο όπου θα «ντερλικώσουμε» σαν να λέμε, αλλά το μέρος όπου θα φάμε όσο πρέπει, ώστε ο ουρανίσκος μας να γευτεί παραδοσιακές συνταγές με προϊόντα κατευθείαν από τον Έλληνα παραγωγό, και μπύρες, ρακές, τσίπουρα και οινόμελα από τα περισσότερα μέρη της χώρας μας. Χωρίς μεσάζοντες, ούτε «καπέλα» στις τιμές. Μάλιστα, στο εσωτερικό του μαγαζιού βρίσκουμε και προϊόντα από συνεταιρισμούς όλης της Ελλάδας, εν είδει παντοπωλείου.

Εμείς δοκιμάσαμε την αραβική σαλάτα ρόκα, την υπέροχη και «μυρωδάτη» παστουρμαδόπιτα και το ξυδάτο λουκάνικο Κρήτης. Κι επειδή δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε, παρά τη ρητή εντολή του αρχισυντάκτη της «σχεδίας» για το αντίθετο, ήπιαμε ένα ποτήρι ψημένης ρακής. 


Συνολικά, δώσαμε 13,5 ευρώ, απολαμβάνοντας γευστικούς μεζέδες, καλομαγειρεμένους, με μεράκι, κέφι και όρεξη από τους συνεργάτες – συνέταιρους του καφενείου. Βλέπετε, όταν μια κίνηση δεν ξεκινάει με την πρόθεση να είναι στεγνά και μόνο επιχειρηματική, αλλά με την προοπτική να φτιαχτεί κάτι όμορφο, στο οποίο κι εμείς οι ίδιοι θα πηγαίναμε, και θα το κάναμε στέκι μας, τότε αυτό όλο αποτυπώνεται στη δουλειά και περνάει στη φιλοσοφία του μαγαζιού. Και με τη σειρά του γίνεται εντελώς αντιληπτό από τους πελάτες που δεν αργούν να γίνουν θαμώνες.
 
Πάντως, η επίσκεψη στις «Σαΐτες» είναι μια βόλτα μακριά από τη βουή της καθημερινότητας, μια επίσκεψη καθόλου «αθηναϊκή». Καθότι, τόσο ο εσωτερικός όσο, κυρίως, ο περιβάλλον χώρος του καφενείου είναι μια φυγή από την πραγματικότητα: Άλλωστε, απολαμβάνοντας την ψημένη ρακή μας, περιβαλλόμαστε από την ησυχία της καταπράσινης πλατείας που βρίσκεται απέναντι από το καφενείο, αραχτοί, χαλαροί, με το δροσερό καλοκαιρινό αεράκι να μας μεταφέρει, έστω νοερά, στα αντίστοιχα αγαπημένα μέρη των κυκλαδίτικων νησιών μας.*Συνεργατικό Καφενείο «Σαΐτες», Ιωνίας 45 Νέα Σμύρνη, 2110122594, Ανοιχτά καθημερινά, από τις 10.30 έως τη 01.30.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο τχ. 17 του μηναίου περιοδικού Σχεδία (Ιούλιος-Αύγουστος 2014).