8 Ιουλ 2014

Το κινηματογραφικό σύμπαν στην Πάτμο


Του Νέστορα Πουλάκου

Πρόκειται για το μοναδικό πλέον κινηματογραφικό φεστιβάλ που διεξάγεται στο ελληνικό αρχιπέλαγος, μες στο καλοκαίρι. Κάποτε, όχι πολλά χρόνια πίσω, αγαπούσαμε να απολαμβάνουμε καινούριες ταινίες από όλον τον κόσμο και να γνωρίζουμε σκηνοθέτες από την Αριζόνα έως την Ινδία, κι από τη Βραζιλία έως την Αυστραλία, στη Ρόδο, την Κω, τη Σάμο, την Ύδρα, κ.ά. Στα χρόνια της (οικονομικής) κρίσης ο πολιτιστικές «διακοπές» θεωρήθηκαν πολυτέλεια, και εν ολίγοις οι κινηματογραφικές συναθροίσεις πήγαν κι αυτές… διακοπές! Απέμεινε, έτσι, το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Πάτμου, το οποίο με εξαίρεση ένα διάλειμμα το 2011 διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά φέτος, από μια χούφτα νέους κινηματογραφιστές με όραμα αλλά και όρεξη να φέρουν το κινηματογραφικό σύμπαν σε ένα από τα ωραιότερα νησιά μας. 

Από τις 24 έως τις 30 Ιουλίου, στο νησί της Πάτμου θα προβληθούν 10 ταινίες μεγάλου μήκους, 40 ταινίες μικρού μήκους και 17 ντοκιμαντέρ, σε ένα προστατευμένο από την UNESCO παλιό δημοτικό σχολείο, στην περιοχή της Σκάλας. Την ίδια στιγμή, σε αυτές τις επτά κινηματογραφικές ημέρες θα διοργανωθούν πλήθος σεμιναρίων και παράλληλων εκδηλώσεων. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο μέγας χορηγός του φεστιβάλ για δεύτερη χρονιά είναι ο ΟΤΕ TV, ο οποίος μάλιστα συμμετέχει και στην παραγωγή ταινίας μέσα από τα άκρως δημιουργικά εργαστήρια που «τρέχουν» στη διάρκεια του φεστιβάλ. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η ταινία που θα παιχτεί στην τελετή έναρξης, το σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ «Life in the Borderlands».

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Πάτμου θα έχει φέτος και σημαντικούς καλεσμένους: ο Παντελής Βούλγαρης, η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο βραβευμένος με Όσκαρ παραγωγός Tivi Magnusson, η Βαλέρια Γκολίνο, η Mania Akbari, ο Αργεντινός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Santiago Amigorena, κ.ά. Τέλος, ανάμεσα στα μέλη της κριτικής επιτροπής που θα δώσει τα βραβεία στις ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους που διαγωνίζονται, συναντάμε τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και την παραγωγό Αλεξάνδρα Μπουσίου.

Από τις ταινίες που θα προβληθούν, ξεχωρίζουν «Η Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούληαρ, το «Μέλι» της Βαλέρια Γκολίνο, το «Δικό της» του Spike Jonze, η «Τέλεια ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο, το «Θεώρημα μηδέν» του Τέρι Γκίλιαμ, καθώς και το ρομαντικό «The Grand Budapest Hotel» του Γουές Άντερσον.

Κλείνοντας, να αναφερθούμε στο ενδιαφέρον αφιέρωμα «Γυναίκες πίσω από την κάμερα» που διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος το φεστιβάλ, καθώς και στο γεγονός ότι το workshop «Fade In», στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω ότι συμμετέχει ο ΟΤΕ TV για την παραγωγή μιας ταινίας, φέτος συγκεντρώθηκαν συνολικά 424 σενάρια από τους συμμετέχοντες.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (8-7-14).