2 Σεπ 2014

35 χρόνια in libris για τον Σωτήρη Κακίση
Toυ Νέστορα Πουλάκου

35 χρόνια in libris συμπλήρωσε φέτος ο ποιητής Σωτήρης Κακίσης από την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησαν αφενός η ποιητική συλλογή «Τα Σύρματα» (Τραμ α’ έκδοση, Ερατώ β’ έκδοση) –την οποία, μεταξύ άλλων, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Ανδρέας Καραντώνης υποδέχτηκαν με ένθερμο τρόπο-, αφετέρου οι μεταφράσεις της Σαπφώς (Κέδρος α’ έκδοση, Νεφέλη β’ έκδοση, Ερατώ γ’ έκδοση) και του Αλκαίου (Εστία α’ έκδοση, Νεφέλη β’ έκδοση) που εξακολουθούν να αποτελούν σημεία αναφοράς στην ελληνική γραμματεία. 

Στο αφιέρωμα που ετοίμασε το ηλεκτρονικό περιοδικό γραμμάτων και τεχνών Vakxikon.gr (τχ. 26, Ιούνιος 2014), συναντάμε μια πλήρη επισκόπηση της καλλιτεχνικής πορείας του Κακίση: Διαβάζουμε χαρακτηριστικά ποιήματα, μεταφράσεις, πεζά, διηγήματα και δοκίμια, δημοσιογραφικά του κείμενα (για χρόνια συνεργάτης της «Ε» και του περιοδικού «Ε», μεταξύ άλλων) –διακρίθηκε στις συνεντεύξεις και τα αθλητικά κύρια άρθρα-, στίχους που έχουν μελοποιηθεί και σενάρια του που έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον Γιώργο Πανουσόπουλο.

Στο κύριο μέρος του αφιερώματος, τον λόγο παίρνουν άνθρωποι των τεχνών που εκτιμούν το έργο του ποιητή: ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, οι σκηνοθέτες Γιώργος Πανουσόπουλος και Ηλίας Γιαννακάκης, ο δημοσιογράφος μουσικών θεμάτων Ηρακλής Οικονόμου και η ελληνίστρια Κατερίνα Καρπινάτο. Στο ίδιο σημείο διαβάζουμε και κείμενα που έχουν γραφτεί για το έργο του Κακίση όλα αυτά τα χρόνια, από τον Ευγένιο Αρανίτση, τον Γιάννη Βαρβέρη, έως τον Γιώργο Μαρκόπουλο κ.ά. 

Το αφιέρωμα συμπληρώνουν η πλήρης εργογραφία του ποιητή αλλά και τέσσερις όμορφες εκθέσεις: μια ζωγραφικής με πίνακες του Αλέκου Φασιανού, του Νίκου Χουλιαρά, του Γιώργου Σταθόπουλου, του Δημήτρη Μυταρά, του Γιάννη Ψυχοπαίδη, του Χρήστου Κεχαγιόγλου κ.ά. που έχουν φιλοτεχνήσει όλα αυτά τα χρόνια βιβλία του Κακίση. Και τρεις εκθέσεις φωτογραφίας, με σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο του ποιητή, που διατρέχουν μια από τις πιο έντονες περιόδους της χώρας μας, εκείνη της Μεταπολίτευσης και εντεύθεν.

Τέλος, το αφιέρωμα του περιοδικού συνοδεύει η επανέκδοση της ποιητικής συλλογής του Σωτήρη Κακίση, «Χρυσάφι στον αέρα!», που είχε κυκλοφορήσει πριν 26 ακριβώς χρόνια (Ιούνιο του 1988) από τις εκδόσεις Ίκαρος, αλλά παράμενε για καιρό εξαντλημένη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ομώνυμες εκδόσεις του περιοδικού, στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ειδησεογραφικό portal www.tvxs.gr (2-9-14).