2 Οκτ 2014

Συνέντευξη της Πελαγίας Μπότση


Στα πλάσματα του βυθού απαγορεύεται να μιλάνε με ανθρώπους. Η Νηρίς - Νηρίς, όμως, αποφασίζει να σώσει έναν ψαρά που ναυάγησε... Η Νηρίς – Νηρίς, είναι γοργόνα. Είναι αλτρουίστρια, ευαίσθητη, δυναμική και ζει στις παραμυθένιες σελίδες του τελευταίου βιβλίου της Πελαγίας Μπότση... 

Η Πελαγία Μπότση σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη, όπου αποφοίτησε το 2010 και τον ίδιο χρόνο απέσπασε διακρίσεις σε δύο πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για την ποίηση και το θέατρο. Έκτοτε, συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα ως ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτις. Διδάσκει θεατρική αγωγή στην εκπαίδευση, σε παιδιά προσχολικής έως προεφηβικής ηλικίας. Μιλά στο tvxs.gr, για το βιβλίο της Νηρίς – Νηρίς: Η γοργόνα με τη χρυσή καρδιά. 

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο... 

Η Νηρίς - Νηρίς, η γοργόνα με τη χρυσή καρδιά, είναι ένα παραμύθι που έγραψα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι έχει απήχηση και σε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες. Η μικρή γοργόνα επιδεικνύει αλτρουισμό, ευαισθησία και δυναμισμό μέσα από τη διαυγή κριτική σκέψη που διαθέτει. Δυσανασχετεί με την εμμονή στην υπέροχη εμφάνισή της και αψηφά τον πλούτο του ναυαγίου στο οποίοατα. Υπερβαίνει τους άδικους θαλάσσιους νόμους και γι’ αυτό εξορίζεται στην ξηρά, μακριά από το θησαυρό του βυθού. Της αφαιρείται ζει, μαζί με τα άλλα θαλάσσια πλάσμό,τι ομορφότερο έχει: η ουρά της. Κι όμως, προς έκπληξη όλων στο βυθό, η Νηρίς-Νηρίς δεν πτοείται αφού γι’ αυτήν η εμφάνισή της ήταν κατώτερη της διάθεσης προσφοράς προς τους άλλους. Αντιθέτως απελευθερώνεται μιας και στη νέα της ζωή θα μπορεί να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει: να βοηθάει τους άλλους. 

Πως αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης; 

Σε αυτή την ιστορική περίοδο που διανύουμε ανακύπτουν ερωτηματικά σε σχέση με τις αξίες, αλλά και βαθύτερα υπαρξιακά. Όταν φτάνει κανείς στην άκρη της κλωστής μπορεί να δει ολόκληρο το μέγεθός της ξεκάθαρα. Η θέα της ζωής μας είναι εκπληκτική από τα άκρα. Μας δίνεται η ευκαιρία ή να αποκτήσουμε γρηγορότερα μια στάλα σοφίας ή να πέσουμε από το χείλος. Με αυτή τη θέα, λοιπόν, άρχισα να γράφω το θεατρικό έργο Ό,τι κι αν κάνεις μια μέρα θα πεθάνεις, εμπνεόμενη από τη ρατσιστική απειλή που τότε έβγαζε δόντια χαμογελώντας. Ύστερα, στην ποίηση με απασχόλησε η προσωπική στάση του ατόμου μέσα στην κρίση. Το αίσθημα της ευθύνης και της ορφάνιας. Για τα παραμύθια, σημαντική έμπνευση αποτελούν οι σπουδές μου στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης συνδυαστικά με τις θεατρικές. Από τη Νηρίς - Νηρίς κιόλας, κάνουν την εμφάνισή τους επιστήμονες που ερευνούν το φαινόμενο «στοχαστικό κυματοειδές τραμπόλιο» και στα επόμενα τα οποία δουλεύω υπάρχει μια σειρά εναυσμάτων μέσα από το παιχνίδι για τους πλανήτες και τις λειτουργίες της φύσης. 

Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία; 

Μέσα από τις θεατρικές σπουδές προέκυψε αρχικά η συγγραφή θεατρικών έργων και από εκεί αναδύθηκε η ποίηση, την οποία ενέχει το θέατρο όπως και όλες οι μορφές τέχνης. Η ενασχόλησή μου με το παραμύθι ήρθε αυθόρμητα από την επαφή μου με τα παιδιά μέσω της εργασίας μου. Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας; Θα έλεγα πως αν κανείς είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει το μεγαλείο ενός καλού βιβλίου, μπορεί να βοηθηθεί. Οι ιδέες και οι απαντήσεις δεν φυτρώνουν σε άγονο έδαφος, όμως. Για άλλους παραμένουν σπόροι αραδιασμένοι σε σειρές και για άλλους λουλουδιάζουν και φέρνουν καρπούς. 

Περιγράψτε μας τα επόμενα σχέδια σας... 

Η Νηρίς-Νηρίς θα συνεχίσει το ταξίδι της σε διάφορες γωνιές της Αττικής. Πέρα από τη μικρή γοργόνα, πρόσφατα ολοκλήρωσα κι ένα ακόμα παραμύθι του οποίου η ιστορία δε διαδραματίζεται τώρα στο βυθό, αλλά σε κάποιον φουσκωμένο σαν μπαλόνι πλανήτη και κατοικείται από τα πιο παράξενα και παιχνιδιάρικα όντα του γαλαξία. Το παραμύθι αυτό δεν έχει εκδοθεί ακόμα, αλλά ευελπιστώ πως σύντομα θα βρει το δρόμο του. 

*Το παραμύθι της Πελαγίας Μπότση Νηρίς-Νηρίς: Η γοργόνα με τη χρυσή καρδιά (Vakxikon.gr 2014) διατίθεται στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας. Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, στις 13.00, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο Φεστιβάλ Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Στρ. Καλλάρη 50 Π. Ψυχικό), από τους μαθητές της συγγραφέως με δραματοποιημένες τις περιπέτειες της Νηρίς-Νηρίς. 

*H συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ειδησεογραφικό portal www.tvxs.gr (29-92014).