10 Οκτ 2014

Όλα στο φούρνο




Του Νέστορα Πουλάκου

Εκείνο που μας χαροποιεί περισσότερο στον «Φθηνό Σκούφο» είναι όταν η στήλη γίνεται διαδραστική. Η επικοινωνία με το κοινό κρίνεται παραπάνω από απαραίτητη. Κάπως έτσι προέκυψε και η επίσκεψη μας στα «Φουρνομαγειρέματα», ένα ήρεμο, γλυκό και εντελώς προσηνές μεζεδοπωλείο της Ηλιούπολης. Για την ακρίβεια, στην ήσυχη γειτονιά της Ηρώς Κωνσταντοπούλου, λίγα μέτρα παρακάτω από την δραστήρια Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης, ο Γιώργος και ο Νίκος έφτιαξαν ένα μαγαζί με στόχο «όλα τα φαγητά στο φούρνο». 
          Όταν ένας αναγνώστης της «σχεδίας» μας προέτρεψε να επισκεφθούμε το μαγαζί, δεν αργήσαμε να κάτσουμε ένα καλοκαιρινό βράδυ του Ιουλίου στην μικρή αυλή του, η οποία ήταν πλημμυρισμένη από γνωστές μελωδίες της έντεχνης ελληνικής μουσικής. Σε συνδυασμό με την ηρεμία που αποπνέει, εν γένει, αυτή η γειτονιά αλλά και την χαμογελαστή και χαλαρωτική διάθεση των ανθρώπων του μαγαζιού, κάθε άλλο παρά μετανιώσαμε γι’ αυτήν την επιλογή μας. Και πριν αναφερθούμε στην ιστορία που κρύβεται πίσω από τα «Φουρνομαγειρέματα», ας μιλήσουμε για τα πιάτα που δοκιμάσαμε και ειλικρινά απολαύσαμε.
          Πρώτα απ’ όλα να τονίσω, ότι όντως όλα τα φαγητά γίνονται στο φούρνο. Τη διαδικασία μπορείτε να την δείτε και ιδίοις όμμασοι: η εικόνα της κουζίνας είναι ανοιχτή στους θαμώνες, μιας και βρίσκεται σε εμφανές σημείο του μαγαζιού, στον ημιώροφο, χωρίς να περικλείνεται από απρόσωπους, «μυστικούς» τοίχους. Κι εκεί βλέπουμε, πέρα από τους πάγκους τους κουζίνας, μια σειρά από φούρνους επί τω έργω. Όλα τα ορεκτικά και τα κυρίως πιάτα μαγειρεύονται εκεί! Ούτε τηγάνι ούτε ψησταριά ούτε τίποτα από όλα αυτά.
          Για του λόγου του αληθές, δοκιμάσαμε τις πατάτες crispy «σαν τηγανιτές», που μόνο από το… τηγάνι δεν περάσανε. Νόστιμες και τραγανιστές πατάτες φούρνου, με αρωματικά και φρυγανιά, είναι ταυτόχρονα τόσο υγιεινές όσο και απολαυστικές, σαν να έχουν βγει από το λάδι του τηγανιού. Αυτές τις υπέροχες πατάτες, τις συνοδεύσαμε με σπιτική μελιτζανοσαλάτα, η οποία μας μετέφερε σε μια άλλη εποχή βγαλμένη από την κουζίνα της γιαγιάς στο χωριό. Όπως και για κυρίως, χορτάσαμε με το υπέροχο χοιρινό στο φούρνο, με κρεμώδη σάλτσα μουστάρδας και αμπαρόριζα, το οποίο συνοδεύεται με άγριο ρύζι. Συνολικά δώσαμε 14,4 ευρώ, πίνοντας κρύο νερό και δοκιμάζοντας στο τέλος παγωμένο λευκό χαλβά ψυγείου, με σιρόπι, προσφορά του καταστήματος.
          Πίσω, όμως, από αυτή τη νέα γευστική, και ομολογουμένως πρωτότυπη πρόταση, όμορφα κρυμμένης στα στενά της Ηλιούπολης, βρίσκεται και μια ιστορία: αυτή του Γιώργου και του Νίκου, οι οποίοι αν και χωρίς ανάλογη εμπειρία ανοίξανε τα «Φουρνομαγειρέματα» και τα δουλεύουν με μεγάλη όρεξη. Ήδη συνέταιροι σε μαγαζί με έπιπλα κουζίνας, κυριολεκτικά «αγανακτήσανε» όταν δεν μπορούσαν να βρουν φαγητό που να μην «ταλαιπωρεί» το… χιλιοταλαιπωρημένο από το τηγάνι και την κατσαρόλα στομάχι τους. Η ιδιότητα του Νίκου ως μάγειρα σε διάφορα μαγαζιά κατά καιρούς και η αγάπη τους για την πολίτικη κουζίνα, «η οποία μόνο όταν συνάντησε την τουρκική γέμισε με τηγάνι και κατσαρόλα», τους οδήγησε σε αυτήν την, καταπώς φαίνεται, παγκόσμια πρωτοτυπία: στο μαγείρεμα και μόνο στο φούρνο. «Όσο και να έχουμε ψάξει δεν έχουμε βρει αντίστοιχο μαγαζί, ούτε στο εξωτερικό, γι’ αυτό και κατοχυρώσαμε την… πατέντα αυτή», μας τονίζει ο Νίκος. Πλέον, με την πτώση της οικοδομής να έχει επηρεάσει την άλλη επιχείρηση τους, οι δυο συνέταιροι βλέπουν τα «Φουρνομαγείρεματα» να πηγαίνουν πολύ καλά στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας τους, «αν και τα πράγματα θα πάνε ακόμη καλύτερα όταν η Ηρώς Κωνσταντοπούλου γίνει ο δρόμος των μεζεδοπωλείων που ήταν κάποτε, τις δεκαετίες 1980 και 1990». Τους ευχόμαστε ολόψυχα καλό δρόμο.

*Μεζεδοπωλείο «Φουρνομαγειρέματα», Ηρώς Κωνσταντοπούλου 19 Ηλιούπολη, Τηλ. 2109910227, Καθημερινά ανοιχτά από τις 20.00 έως τα μεσάνυχτα, τις Παρασκευές και τα Σάββατα από τις 20.00 έως τη 01.00, τις Κυριακές από τις 14.00 έως τις 23.00 και τις Δευτέρες κλειστά.

*Η στήλη δημοσιεύτηκε στο μηνιαίο περιοδικό ΣΧΕΔΙΑ, τχ. 19, Οκτώβριος 2014.