22 Οκτ 2014

Pass2Day | Είναι το Stairway to Heaven προϊόν κλοπής; | #106Pass2Day. O Διονύσης Κούτρας επιμελείται τη μουσική στήλη του vakxikon.blogspot.gr. Kάθε Τετάρτη στο blog γράφει για μουσική. Και το ίδιο βράδυ στο Vakxikon Radio, 10-12, παίζει μουσική και μιλάει γι' αυτήν. 

Eπιμέλεια: Διονύσης Κούτρας
 
 

Οι Led Zeppelin είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στο χώρο της μουσικής με τραγούδια που ήταν, είναι και θα παραμείνουν αναλλοίωτα στον χρόνο. Το Stairway to Heaven είναι το πιο γνωστό τραγούδι της μπάντας και ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια όλων των εποχών με πολλές πωλήσεις και βραβεύσεις.
Τα παιδιά του μουσικού Randy California από τους Spirit έκαναν αγωγή κατά του συγκροτήματος αξιώνοντας κέρδη από το σπουδαίο αυτό κομμάτι, ισχυριζόμενοι ότι οι Led Zeppelin "έκλεψαν" τη σύνθεση του τραγουδιού από τον πατέρα τους και συγκεκριμένα από το τραγούδι Taurus. Ο Randy California πριν πεθάνει σε καθε συνέντευξη που έδινε τόνιζε συνεχώς την ομοιότητα των δύο τραγουδιών χωρίς όμως να έχει κινήσει ποτέ διαδικασία αγωγής, μέχρι που το έκαναν τα παιδιά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κομμάτι Taurus γράφτηκε από τους  Spirit το 1968 ενώ το Stairway to Heaven το 1971 και σε μια εποχή που οι Led Zeppelin άνοιγαν τις συναυλίες των Spirit και έπαιζαν μαζί στα φεστιβάλ.


Η δίκη έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, παρόλο που οι δικηγόροι των Led Zeppelin το θεώρησαν στην αρχή παράνομο λόγω του ότι η αντίπαλη πλευρά είναι από την Μεγάλη Βρετανία και θα έπρεπε να γίνει η δίκη στο νησί. Η ένσταση απορρίφθηκε από την δικαστή της Πεσυλβάνια με την αιτιολογία ότι τα κέρδη από τις πωλήσεις, τις συναυλίες, τις διαφημίσεις σε τηλεόραση και ραδιόφωνο αγγίζουν πολλά εκατομμύρια δολάρια από την εκμετάλευση του κομματιού αυτού. Ακούστε για αρχή το Stairway to Heaven και στην συνέχεια ακούστε εδώ το  τραγούδι Taurus.
  Τα συμπεράσματα δικά σας...